Mjölk + honung = sant

Mer ekologisk honung, ökad biologisk mångfald och bättre skördar förväntas av Sju Gårdars och Upplandshonungs nya samarbete.

Göran Sundström från Uplandshonung och Henrik Johansson från Sju Gårdar har inlett ett samarbete. Foto: Pressbild
– Vi har många fina ängs- och hagmarker som vi är angelägna om att bevara. Med hjälp av Uplandshonungs tambin pollineras fler växter samtidigt som vi får mer ekologisk honung. Och så ger det mer jobb i länet. Det känns som ren bingo, säger Henrik Johansson, som är ordförande i Sju Gårdar, i ett pressmeddelande.

Sju Gårdar gör närproducerade och ekologiska mejeriprodukter från just sju olika gårdar i Uppland. Att kombinera mjölk med bin ser alla inblandade som en klassisk och bra kombination. Inte minst för att få fram mer ekologisk honung.

Under förra året ökade efterfrågan på Krav-certifierad honung med 20 till 30 procent. Det nya samarbetet kommer att innebära 1 500 hektar obesprutade åkrar och närmare 400 hektar naturbetesmarker för bina.

– Vi har satt ut 100 stycken bikupor på Sju Gårdars marker och anställt ytterligare en biodlare. Under ett normalår räknar vi med omkring 50 kilo honung per samhälle. Det skulle totalt ge 5 ton ekologisk honung så det är inga små volymer vi talar om, säger Göran Sundström, som driver Uplandshonung, i ett uttalande.

De 100 nya kuporna är uppställda på gårdarna Stabby i Uppsala Näs, Östanå i Almunge, Kvarngården i Alunda, Gränome i Rasbo och Rotebergs gård i Bälinge. Totalt har Uplandshonung 700 egna kupor.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades tisdag den 16 juni 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste