KRÖNIKA – I vädrets våld

Vad är det som gör bondeyrket så speciellt och vad är det som skiljer det från andra yrken? Det finns självklart flera saker, men kanske är den största skillnaden att vi är så oerhört beroende av en faktor som vi själva inte kan råda över, nämligen vädret.

Martin Moraeus, ordförande LRF Dalarna. Foto: LRF
Självklart finns det andra yrken
som är beroende av vädret. Festivalarrangörer och ägare av skidanläggningar och campingplatser lägger också sina öden i vädergudarnas händer. På samma sätt som en campingägare gynnas av en fin sommar så är en fin sommar gynnsam för oss lantbrukare, även om vi kanske inte har riktigt samma uppfattning om vad som är en fin sommar.

Det som gör lantbruket speciellt är alla de beslut som måste fattas hela tiden. Ska jag så nu, även om förutsättningarna inte är helt perfekta? Kanske ska jag vänta på bättre förutsättningar med risken att det inte blir bättre, utan sämre. Är det dags att slå vallen nu, eller ska jag vänta på en säkrare prognos? Om jag ska slå, hur mycket ska jag slå? Ska jag gå ”all in” och slå ned allt gräs nu och kanske bli klar med höskörden på tre dagar, eller ska jag slå en tredjedel och därigenom minska risken om det visar sig att det blir regn? Eller är det här kanske den enda perioden med fint väder den här sommaren?

Såhär går tankarna hela säsongen. Det är ett evigt avvägande av risker och möjligheter. Förutom alla avvägningar som behöver göras utifrån de odlingsmässiga förutsättningarna så måste de flesta av oss dessutom väga in andra saker. Personalen kanske ska ha semester en viss vecka. Familjen hoppas på ett par fina dagar på stranden eller kanske en resa någon vecka under sommaren. Det vore väl trevligt om vi kunde göra någonting tillsammans den här sommaren! ”Pappa, varför åker vi bara och badar när det regnar?”
Det är lätt att förstå att våra förfäder blev en aning vidskepliga. Det var ju inte bara en semesterresa med familjen som stod på spel. Det var många gånger en fråga om liv och död. Ett år med missväxt eller misslyckad skörd var en fullständig katastrof.

Samtidigt som det är ett stressmoment, ger vädret bondeyrket en extra dimension. En dimension som gör yrket så spännande. För, ärligt talat, hur kul vore det om allt gick att styra, kontrollera och förutspå? För om det vore så, skulle ju vem som helst kunna bli en framgångsrik bonde.

När regnet faller på höet så brukar jag tänka på sinnesrobönen, som börjar såhär:

”Gud
Ge mig sinnesro
Att acceptera det jag inte kan förändra
Mod att förändra det jag kan
Och förstånd att inse skillnaden”

Martin Moraeus
Ordförande LRF Dalarna
Artikeln publicerades torsdag den 09 juli 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste