Skeva skörderesultat för vårraps

Enligt Jordbruksverket har avkastningen för vårraps ökat med elva procent per hektar i år. Detta trots ett förbud mot neonikotinoider, Albin Gunnarsson, Sveriges Frö- och Oljeväxtodlare förklarar varför siffran är missvisande.

Vårrapsarealen uppgick till 50 000 hektar 2013, vilket minskades till 15 000 hektar 2014 och nu 2015 ligger arealen på låga 5 000 hektar. Albin Gunnarson på SFO är kritisk till Jordbruksverkets siffror gällande den ökade avkastningen per hektar för årets vårraps. Foto: Carolina Wahlberg

– Förklaringen ligger i att årets vårrapsodling ligger på 5 000 hektar istället för 15 000 hektar som föregående år. Förbudet mot neonikotinoider har raderat en stor del av odlingen som finns i jordloppeområden som Mälardalen. Klart att siffrorna går upp när endast de högst avkastande är kvar som odlare, säger Albin Gunnarson och tillägger:

Albin Gunnarsson. Foto: Carolina Wahlberg

– Dessutom har det har varit ett bra år för vårraps i år.

Vårrapsen har gått bra i delar av Skåne, Halland, och på Gotland. Albin nämner även två exempel från Mälardalen som lyckats väl och hoppas att deras metod kan sätta ett avtryck.
 
– De som lyckats i Mälardalen sådde tidigt i våras när det var kallt. Så fort det blir varmt kommer jordlopporna men då hade rapsen redan etablerats så den klarade sig bra, säger Albin och fortsätter:

– Från SFO’s håll jobbar vi på alla fronter. EFSA ska utvärdera förbudet mot neonikotinoider och kommer att ta ett beslut på EU-nivå i vår.  Det förbud som drabbat svenska vårrapsodlare i år, tycker jag är anmärkningsvärt, Sverige sitter i sitt egna hörn och tolkar förordningen på sitt eget sätt, när andra länder i vårt närområde inom unionen väljer en annan väg och värnar den nationella produktionen.

Katarina Johnsson
Katarina Johnsson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 20 augusti 2015

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste