Ok med glyfosat i sex månader till

Glyfosat, en av världens vanligaste herbicider som bland annat finns i Roundup, har diskuterats under en längre tid i EU. Efter en omröstning står det klart att EU-kommissionen ska förlänga användandet i sex månader.

European Food Safety Authority, EFSA, ser över om livsmedelssäkerheten påverkas av användandet av glyfosat. Något som är nödvändigt för att ämnet ska bli godkänt på nytt, skriver LRF Bryssel i ett utskick. 

WHO har tidigare skrivit att preparatet kan orsaka cancer, vilket EFSA kommer att väga in i den slutgiltiga bedömningen. Industrin accepterar däremot inte WHO:s slutsats och menar att glyfosat uppfyller de ledande internationella säkerhetsregelverken.

I omröstningen i EU-parlamentet ville partigruppen GUE/NGL (där bland andra miljöpartiet ingår) inte tillåta förlängning av användningen. Men majoriteten av Europaparlamentet röstade för och därmed kommer glyfosat i vart fall att säljas fram till och med juni 2016.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades fredag den 25 september 2015

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Vår bransch behöver ett marknadslyft och en positiv säljångest

Krönika: Konsumenten köper inte svenskt och lokalproducerat av barmhärtighetsskäl, man köper det för att man förstår och gillar det. Men, kostar det mycket mer, då är det inte så säkert att den svenska varan åker ner i korgen ändå. Trots att man kanske har råd. Det läggs mycket mindre pengar på mat idag än för 50 år sedan. Här kommer behovet av försäljning, förhandlingsförmåga och ett generellt marknadslyft i branschen in.

Kommentera