Amerikansk kedja kräver byte av kycklingras

Den amerikanska livsmedelskedjan Whole Foods ställer nu krav på att kycklingen de köper ska vara av en långsamtväxande ras som fötts upp med ökade krav på djurvälfärd. 

Den amerikanska livsmedelskedjan Whole Foods kommer att gå över till att enbart sälja kyckling som uppfyller GAP:s krav och till 2024 ska alla komma från en långsamtväxande ras. Foto: Whole Foods

Whole Foods samarbetar med organisationen Global Animal Partnership, GAP, som är en av Nordamerikas största organisationer för djurvälfärdsstandarder. De är även ett av de företag som kommer att övergå till 100 procent långsamtväxande kyckling till 2024.

I dagsläget står snabbväxande kyckling för 98 procent av uppfödningen i USA. GAP uppdaterar nu sin standard med målet att alla de kycklingar som inkluderas i programmet ska vara långsamtväxande. Totalt är det drygt 600 uppfödare som är anslutna till GAP och tillsammans föder de upp 277 miljoner kycklingar om året.

Det handlar om raser som Red Ranger och Naked Neck som kommer att ersätta de snabbväxande fåglarna.  

GAP:s krav är följande:

  • Beläggningen få maximalt uppgå till runt 30 kilo per kvadratmeter, vilket är 25 procent mer yta än för den konventionella uppfödning i USA.
  • Krav på långsamtväxande kycklingar med en tillväxt på max 50 gram om dagen i genomsnitt.
  • Förbättrade förhållanden i uppfödning, bland annat genom att ha naturligt ljus i stallarna, halmbalar, sittpinnar och tillgång till substrat att picka i sig (saker som inte finns i konventionell uppfödning i USA).

I Sverige ska en långsamtväxande kyckling ha en tillväxttakt på 45 gram per dag i snitt, den ras som används i större uppfödning är Rowan Ranger.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 26 april 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste