Silke kan minska matsvinn

Ny forskning visar att bär och frukt får längre hållbarhet om man doppar dem i en lösning med silke. 

Att doppa jordgubbar i en lösning med silke gjorde att de fick längre hållbarhet, visar forskare på Tufts Universitet i USA. Foto: Katarina Johnsson

Det är forskare på Tufts Universitet i USA, som har utforskat en metod för att bevara livsmedel med kort hållbarhet utan att kyla dem. Genom att skapa en lösning med silkesfibrer (ett strukturellt protein) som de sedan dopade jordgubbar i, fick de längre hållbarhet, skriver Popular Science

De färska jordgubbarna doppades i lösningen som är smaklös, ätlig och i stort sett osynlig. Ju längre bären blev doppade, desto mer silkeslösning täckte dem. Täckningen varierade mellan 0,027 och 0,035 millimeters tjocklek.

Vanliga jordgubbar och silkestäckta jordgubbar lagrades sedan i rumstemperatur och efter sju dagar var bären med silke fortfarande saftiga och fräscha, medan de vanliga var oätliga.

Silket höll bären fräscha genom att sakta ner deras respiration eller så kallade andning.

Samma tester gjordes på banan med liknande resultat. Inget av testerna inkluderade någon smakjämförelse utan endast textur och saftighet. 

Forskningen är publicerad i Nature Journal.  

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 10 maj 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Stort svinn inom fågelbranschen

Finns det en marknad för gamla värphöns och kycklingtuppar? Det har undersökts i en rapport gällande matsvinn inom nämnda produktioner.

Kommentera

Senaste

Funderat på vad som är standard – nu och i framtiden?

Krönika: ”Det här är standard” säger säljaren och du känner en trygghet i att du åtminstone får samma erbjudande som alla andra som köper produkten, varken mer eller mindre. Du vet vad du får men vad betyder en viss standard? Ställer du frågan till SIS, Svenska Institutet för Standarder, så upplyser de dig om att en standard är en gemensam lösning på ett återkommande problem. Visste du ens att du hade ett problem när du skulle köpa produkten? Eller betyder det något annat.

 

Kommentera