Silke kan minska matsvinn
Ny forskning visar att bär och frukt får längre hållbarhet om man doppar dem i en lösning med silke.
Det är forskare på Tufts Universitet i USA, som har utforskat en metod för att bevara livsmedel med kort hållbarhet utan att kyla dem. Genom att skapa en lösning med silkesfibrer (ett strukturellt protein) som de sedan dopade jordgubbar i, fick de längre hållbarhet, skriver Popular Science.
De färska jordgubbarna doppades i lösningen som är smaklös, ätlig och i stort sett osynlig. Ju längre bären blev doppade, desto mer silkeslösning täckte dem. Täckningen varierade mellan 0,027 och 0,035 millimeters tjocklek.
Vanliga jordgubbar och silkestäckta jordgubbar lagrades sedan i rumstemperatur och efter sju dagar var bären med silke fortfarande saftiga och fräscha, medan de vanliga var oätliga.
Silket höll bären fräscha genom att sakta ner deras respiration eller så kallade andning.
Samma tester gjordes på banan med liknande resultat. Inget av testerna inkluderade någon smakjämförelse utan endast textur och saftighet.
Forskningen är publicerad i Nature Journal.