Nya regler för opastöriserad mjölk

Från och med den första september införs ett nytt regelverk gällande gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk. Bland annat begränsas mängden till 70 liter i veckan.

Från den första september gäller nya regler för gårdsförsäljning av opastöriserad mjölk. Foto: Carolina Wahlberg

Gårdar som vill sälja opastöriserad mjölk direkt till konsumenter måste registrera sig hos länsstyrelsen för att de ska kunna kontrollera mjölkproduktionen. Mängden mjölk som gården får sälja begränsas till högst 70 liter i veckan och dessutom ska den som köper opastöriserad mjölk få skriftlig information om riskerna med opastöriserad mjölk och hur mjölken ska hanteras.

– Opastöriserad mjölk är en riskprodukt och Livsmedelsverket arbetar för att skydda konsumenterna. Därför ställer Livsmedelsverket extra krav på kontroll och information till konsumenterna säger Mats Lindblad, smittskyddsamordnare på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Även fortsatt får opastöriserad mjölk inte säljas i butik, utan enbart säljas eller skänkas bort i liten skala på bondgårdar direkt till konsument. Enligt Livsmedelsverket är anledningen till detta att den opastöriserade mjölken innebär en större risk för spridning av bakteriesjukdomar.  

Beslut om de nya reglerna fattades 18 maj efter att regelförslag skickats på remiss i Sverige och inom EU. Reglerna börjar gälla från 1 september 2016.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 20 maj 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste