Lättflyttad kamera för lantbruket

Luda.Farm lanserar MachineCam Mini, en trådlös kamera som ska vara lätt att flytta mellan maskiner. Jordbruksaktuellt har provat kameran i vårbruket.

MachineCam Mini fästs enkelt med hjälp av en kraftig magnet. Även batteriet Flexi Pack X monteras med magnet. Foto: Erik Brink

Teknik ska vara enkel att komma igång med, helst ska man bara behöva trycka på knappen och sedan är det klart att köra. Så fungerade MachineCam Mini, en trådlös kamera från Luda.Farm utvecklad för lantbruket. 

Monterad i såmaskinen

Efter att jag hade packat upp kamera, batteri och monitor ur lådorna var det bara att placera skärmen i traktorn och kamera med batteri i sålådan, trycka på knappen och övervakningen av utsädet var igång. 

Kamerans mörkerseende gav en bra bild även kvällstid med presenningen stängd. Det enda man behövde tänka på när man använde kameran ihop med batteriet är att sätta batteriet i laddaren under natten, alternativt ha fler batterier.

På skärmen i traktorn har man sedan bra uppsikt på att utsädet rinner jämnt och när lådan är tom. 

Just enkelheten i kombination med flexibiliteten i en kamera som drivs med batteri och monteras på maskinen med magnet gör att det säkert är lätt för maskinförare att hitta flera olika användningsområden för MachineCam Mini. 

MachineCam Mini är en trådlös kamera som enligt Luda.Farm ska ha störningsfri signal, omedelbar överföring av video i hög kvalitet och installationen tar bara en minut. 

Vid en fast installation ansluts MachineCam Mini till maskinens strömför­sörjning. Tillvalet Flexi Pack X är ett batteri med 12h arbetstid som låter dig flytta kameran mellan dina maskiner på några sekunder. Både kameran och batteriet fästs med magneter. 

MachineCam Mini-skärmen ansluter automatiskt upp till 4 kameror till samma skärm. Kameran är utrustad med nattseende och är vattentålig.

Gillar att lösa problem

– Lantbrukare använder ofta flera olika maskiner under en dag. Vi vrider på nacken och stannar ofta för att kontrollera olika saker. Jag gillar att ta fram produkter som löser problem som jag själv har stött på många gånger. MachineCam Mini är väldigt enkel att flytta runt på en maskin, och den är lätt att ta med när man byter traktor, säger Filip Sahlberg, produkt­utvecklare på Luda.Farm och tredje generationens lantbrukare.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

Artikeln publicerades torsdag den 09 juni 2016

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Låt de ukrainare som kan arbeta – få arbeta

Debatt: Varje år kommer cirka 1 000 ukrainare med säsongsarbetstillstånd för att plantera skog och utföra röjningsarbete i de svenska skogarna. Detta är erfaren personal, som ofta återkommer år efter år. I sommar ska drygt 400 miljoner skogsplantor planteras, och till detta behövs kompetent arbetskraft. Nu avslår dock Migrationsverket säsongsarbetstillstånden för den ukrainska personal som skulle komma i år. Argumentet från myndigheten är att det på grund av kriget finns risk att man stannar kvar i landet även när säsongen är slut. Någon individuell prövning görs inte. I samband med avslaget hänvisas istället personalen till att söka uppehålls- och arbetstillstånd genom massflyktsdirektivet.

 

Kommentera