Svenska forskare bakom GMO-förslag till EU

Det borde vara möjligt för länderna i EU att själva godkänna odling av genetiskt modifierade grödor som klarat EU:s riskbedömning. Det är en lösning som föreslås av ett gäng forskare från Sverige.

Enligt forskarna skulle EU-kommissionen bli mindre belastade om länderna bestämde själva. Foto: Thinkstock

Dennis Eriksson är forskare inom växtförädling på Sveriges Lantbruksuniversitet. Han har tillsammans med Nélida Leiva Eriksson, forskare i biokemi vid Lunds universitet (LTH), och medförfattare från flera andra länder, tagit fram ett förslag på hur EU ska lösa den omtvistade frågan gällande odlingen av genetiskt modifierade grödor inom EU.

De menar att varje land helt enkelt ska få bestämma själva om GM-grödor som klarat EU:s riskbedömning ska få odlas i landet.

– Vårt förslag skulle ge mer förutsägbara villkor för både jordbrukare och marknaden, säger Dennis i pressmeddelandet. 

Enligt forskarna som står bakom förslaget finns det flera fördelar med att göra på det här sättet. Länderna skulle kunna dra nytta av växtsorter med speciella egenskaper och som har ett stort nationellt värde och det skulle samtidigt minska trycket på EU-kommissionen, som inte längre behöver fatta beslut åt EU-länderna.
Forskarna anser dock att riskbedömningsförfarandet fortfarande bör ligga på EU:s bord men att varje land själv borde ha rätt att både tillåta och förbjuda odling. 

– De länder som så önskar skulle kunna bana väg för sorter med en rad önskvärda egenskaper. Det kan till exempel handla om sorter som minskar behovet av bekämpningsmedel, om glutenfri spannmål och om sorter som förbättrar matens näringsmässiga och hälsofrämjande egenskaper, säger Dennis.  

 

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 12 januari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste