Agrifac lanserar ny självgående växtskyddspruta

Den nederländska tillverkaren av jordbruksmaskiner presenterar en ny självgående växtskyddspruta med teknik för bättre dosering.

Likt sin föregångare har Condor Endurance II en 8000 liters preparattank och 55 meter bred bom, de största nyheterna finns inuti förarhytten. Foto: Edd Mowbray

Agrifac har under kort tid lanserat en rad olika nyheter, men den viktigaste är utan tvekan den nya självgående växtskyddsprutan Condor Endurance II. Den nya växtsprutan ska enligt tillverkaren kommer med flera uppdateringar inom komfort, användarvänlighet och kvalitet. Detta rapporterar tidningen Profi.

Högre markfrigång

Maskinen finns tillgänglig med spårvidder på mellan 1,9 och 4,6 meter. Markfrigången är enligt tillverkaren 1,4 meter vilket är femton centimeter högre än föregångaren Condore Endurance, maskinen kan utrustas med däck på upp till 2,3 meter i diameter. preparattanken rymmer 8000 liter och sprutramper med en bredd på 24 till 55 meter finns tillgängliga, transporthastigheten anges till 60 kilometer i timmen.

Uppdaterad elektronik

Elektroniken i Condor Endurance II har dessutom blivit uppdaterat, tack vare det nya styrsystemet EcoTronic Plus II. Styrsystemet består av ett armstöd med tangenter, touchpad, sifferknappar och en joystick. Även instrumentpanelen har uppdaterats och integrerats för bättre översikt och enklare användning.  

Snabb analys

Nytt är även kamerasystemet AiC-Plus som är monterat direkt på sprutrampen, systemet fångar upp och analyserar bilderna på grödan i realtid. Kamerorna i kombination med doseringssystemet DynamicDosePlus är ett bra hjälpmedel för att snabbt säkerställa att rätt dosering hamnar på rätt plats.

Nya ventiler

Pumpens ventiler har fått en ny design som tillsammans med dess styrfil ger en jämn cirkulation av vätska längs hela balken vilken minskar risken för avlagringar och ojämn besprutning. Det nya kontrollsystemet för spruthöjden StrictHeightPlus ger en ökad stabilitet och ser tillsammans med rampens balanseringssystem till att den alltid svävar fritt över marken oavsett terräng.

Individuell styrning

Individuell styrning för varje enskilt sprutmunstycke är möjlig genom styrsystemet StrictSprayPlus, som beräknar hastigheten vid körning och anpassar doseringen för varje munstycke därefter.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 12 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera