Fortsatt dispens

Kemikalieinspektionen ger svenska lökodlare fortsatt dispens att använda ogräsmedlet Buctril. En glädjenyhet för de svenska odlarna enligt LRF. 

Ogräs är en stor utmaning i lökodling. Nu får odlarna fortsatt dispens gällande växtskyddsmedlet Buctril. Foto: Katarina Cumselius

Allt började under våren 2016 när ogräsmedlet Stomp förbjöds i svensk lökodling. LRF tog fallet till Mark- och miljödomstolen, men fick avslag.

Läs mer: Miljödomstolen säger nej till Stomp

Efter det försvann även växtskyddsmedlet Totril, vilket i stort lämnade odlarna utan bra alternativ. Till på köpet fick andra EU-länder använda både Stomp och Buctril.

Läs mer: Odling på KemI:s villkor

I februari förra året kom dock beskedet att lökodlarna i Sverige skulle kunna få använda Buctril och nu förlänger kemikalieinspektionen dispensen.

Läs mer: Viktig dispens för lökodlare

– Att Kemikalieinspektionen medgav dispens för Buctril ifjol och nu även i år är därför mycket glädjande för den svenska lökproduktionen, säger Agneta Sundgren, expert på växtskydd på LRF, i ett uttalande.

LRF jobbar dock för att hitta andra alternativ för att slippa söka den här typen av dispenser framöver, men har hittills inte hittat några bra alternativ.

Via den här sidan kommer du som odlare inom kort kunna läsa mer om villkoren för dispensen. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 februari 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera