Rekordår för svenska mjölkkor

Mjölkproduktionen i Sverige ökade under 2017. Ökningen är bland annat ett resultat av ett långsiktigt kvalitetsarbete med bra foder och god djurhälsa, skriver LRF Mjölk.

Mjölkkorna i Sverige hade ett bättre resultat 2017 jämfört med åren innan. Foto: Carolina Wahlberg

I den senaste Mjölkrapporten har LRF Mjölk analyserat siffrorna från mjölkproduktionen 2017 och konstaterat att mjölkavkastningen per ko steg med 1,2 procent förra året i Sverige.  

– Svenska mjölkbönder jobbar hårt för att förbättra sin lönsamhet inte minst genom ökad produktivitet. De tar väl hand om sina kor genom att satsa på bra foder, mycket god djurhälsa och fortlöpande avelsframsteg. Detta avspeglar sig i en ökad produktion per mjölkande djur, säger Lennart Holmström som är expert inom marknadsanalys och branschstatistik på LRF Mjölk i ett pressmeddelande.

Låg minskning av djur

Samtidigt som mjölkningen per ko ökade så minskade antalet mjölkande djur med 0,8 procent under 2017. Vilket enligt LRF Mjölk är den lägsta siffran sedan 2013. De ekologiska mjölkgårdarna ökade under förra året och den ekologiska mjölkproduktionen står nu för 14,5 procent av den totala andelen i landet. 2016 låg andelen på 12 procent.

Ett lönsamt 2017

Fler anledningar till att mjölkföretagen kunnat göra bättre resultat, jämfört med åren innan är enligt LRF Mjölk högre avräkningspriser, ökad mjölkavkastning, relativt höga slaktpriser och måttliga ökningar av kostnader. LRF Mjölk bedömer att mjölkåret 2017 varit ett av de bättre de senaste tio åren om man ser till just lönsamheten.

Läs mer i den senaste Mjölkrapporten. 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 13 mars 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste