Skärbord med draper-teknik från Claas

Många tillverkare av skördetröskor har följt trenden med så kallade draper-skärbord där skruvarna ersatts av gummimattor som matar in grödan. Nu lanserar Claas sitt egna skärbord, Convio draper, som även finns i Flex-utförande.

De två skärborden Claas Convio och Convio Flex är företagets nya så kallade draper-skärbord. Arbetsbredderna som finns tillgängliga för dessa är 10,8, 12,3 och 13,8 meter. Foto: Björn Schubert

10,8, 12,3 och 13,8 är arbetsbredderna i vilka de nya Convio draper och Convio Flex draper-skärborden från Claas finns tillgängliga. Convio är enligt Claas byggt för de klassiska skördefrukterna som spannmål och raps medan Convio Flex, med sin flexibla knivbalk, fungerar bäst på grödor som sojabönor, ärtor, gräsfrö och klöver.

Mindre skördeförluster

Assistanssystem för höjdreglering av knivbalk och haspel avlastar föraren och ska ge mindre skördeförluster.

Skärbordet Convio har en fast knivbalk och ett fast skärbord, Convio Flex däremot har flexibel knivbalk och även skärbordet kan anpassa sig efter markens konturer. Detta ska enligt Claas ge en optimal höjdanpassning för lägsta möjliga snitt över hela arbetsbredden vilket är en stor fördel vid skörd av låga grödor som exempelvis soja.

Vill man kan man vid spannmålsskörd låsa Flex-skärbordet så att knivbalk och band blir fasta, arbetshöjden anpassas då enkelt in via en knapptryckning för ett jämnt resultat över hela skärbordet.

Convio Flex kan utrustas med ett raps-kit, där ingår bland annat sidoskruvarna som syns på bilden. Foto: Björn Schubert

Både Convio och Convio Flex fungerar bra till att skörda raps. Till Convio Flex finns ett speciellt raps-kit som bland annat består av skruvar och sidoknivar för minimal skördeförlust. De två skärborden har dessutom flera Cebis-kompatibla automatikfunktioner vilket ska öka förarkomforten. Exempelvis styr funktionen Automatic Belt Speed automatiskt bandens hastighet i förhållande till tröskans körhastighet och känner även av om banden börjar slira eller om det är risk för förstoppning.

Knivbalken och mattorna på Convio Flex-skärbordet har ett rörelseutrymme på totalt 225 millimeter för optimal markanpassning. Foto: Claas

Optimal snitthöjd

För en optimal snitthöjd finns systemet Auto Contour till Convio Flex som har fyra lägen:

- I spannmålsläget arbetar skärbordet och knivbalken i ett ”stelt” läge.
- Vid enstaka ojämnheter kan föraren per knapptryckning aktivera det flexibla läget under färd.
- I Flex-läget följer knivbalken markens konturer med hjälp av glidplattor i plast. Knivbalken kan röra sig 90 millimeter uppåt och 135 millimeter neråt vilket ska ge en optimal markanpassning i alla förhållande.
- I Auto Contour Flex-läget känner systemet med hjälp av sensorer automatiskt av den bästa positionen för skärbordet för att få ett så jämnt flöde av material, optimal markanpassning och en så minimal snitthöjd som möjligt.

Ny haspel

Den nyutvecklade, hydrauliskt drivna haspeln med en innovativt formad och ställbar kurvbana ska bidra till att säkerställa ett jämnt materialflöde under alla förhållanden. Det så kallade Flip-Over konceptet motverkar enligt Claas effektivt att material lindas in i haspeln när man exempelvis skördar liggsäd. 

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 10 augusti 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste