ASF har nu nått Västeuropa

Den mycket smittsamma och allvarliga sjukdomen afrikansk svinpest (ASF) har påvisats i Belgien i västra Europa.

Två vildsvin smittade med afrikansk svinpest (ASF) har hittats i Belgien. Foto: Thinkstock

ASF har under de senare åren spridit sig i östra Europa och nu har viruset även nått Étalle i sydöstra delen av Belgien, nära gränsen till Frankrike och Luxemburg. Hittills är det två smittade vildsvin som påvisats.

På den danska branschorganisationen Landbrug & Fødevarer är oron stor, då ASF kan ställa till ofattbara konsekvenser för den danska grisnäringen.

– Det är dåliga nyheter och extremt allvarligt, säger veterinärdirektör Jens Munk Ebbesen, i en kommentar på organisationens hemsida.

ASF kan drabba både vildsvin och tamgrisar, dock är den ofarlig för människor. Sjukdomen orsakas av ett virus, som exempelvis kan spridas via köttprodukter, jakttroféer, fordon eller föremål som varit i kontakt med smittade grisar. Det finns vare sig vacciner eller behandlingsmöjligheter mot sjukdomen.

ASF lyder under epizootilagen. En drabbad besättning medför bland annat att spärrområde upprättas och att grisarna avlivas och destrueras.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 14 september 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera