Intresset för att föda upp fisk visade sig vara mycket större än vad Gårdsfisk räknat med. Vid en träff i november kom 150 personer som visade intresse för att föda upp rödstrimma, svart rödstrimma och clarias. Foto: Pär Andersson


Företaget vill bli en paraplyorganisation åt kontraktsuppfödare och jobbar själva redan med uppfödning, beredning och försäljning av tre arter av matfisk. En måndagskväll i mitten av november arrangerade Gårdsfisk ett informationsevent i Kristianstad om möjligheter och utmaningar med fiskuppfödning.

– Det blev en fantastisk uppslutning! Vi räknade från början med kanske 20 personer och det kom 150, så vi fick boka om till den största lokalen. Jag tror att merparten av besökarna var potentiella uppfödare och det blev bra diskussioner om allt från vilka krav vi har på byggnader till vilken vattenmängd som behövs och vilka elinstallationer som krävs. Det kändes som att många var intresserade av att gå vidare även efter att ha fått svar på sina frågor, säger Mikael Olenmark Dessalles, en av Gårdsfisks grundare.

Gårdsfisks ambition är att knyta till sig sin första kontraktsuppfödare innan årets slut. Det tror Mikael är fullt möjligt.

Gör det stora intresset att ni kanske behöver skriva upp prognosen för antalet kontraktsuppfödare?

– Det var faktiskt en reflektion som vi själva hade direkt efter mötet, att vi kanske får utöka visionen en del. Man vill inte att alla som har ett stort intresse ska stå stilla och fundera, utan vill komma vidare till nästa steg. Vi bygger upp en helt ny marknad och en ny kännedom om fiskarna och samtidigt ska vi få det att lira med en produktionsökning i uppfödningen. Det är en trevlig och svår balansgång som vi måste lösa, säger Mikael.

Mikael Olenmark Dessalles hoppas att de redan innan nyår ska kunna knyta nya uppfödare till sig. 
Foto: Pär Andersson

Hjälper med tillståndsprocess

Nästa steg för Gårdsfisk är att samla ihop alla potentiella kontraktsuppfödare och ge dem mer information på ett djupare plan längre fram. Efter det hjälper Gårdsfisk de blivande fiskbönderna att komma igång med tillståndsprocessen.

– Den kan ta allt från nio månader till flera år, beroende på vilka förhållanden som finns på gården. Det normala är ungefär ett år. Vi vill inte att uppfödarna ska sitta fast i tillståndsprocessen när det är dags att börja bygga, säger han och fortsätter:

– Vi har hela tiden haft vår vision och våra mål, men vi hade inte räknat med så här högt tryck och så stort intresse. När vi dessutom märker att vår kalkyl om förväntningar ligger i fas med uppfödarnas förväntningar, känner vi att vi har hittat något som verkligen kan göra skillnad. Både i att skapa en mer effektiv proteinframställning och att hitta nya ben att stå på ute på landsbygden. Det är helt fantastiskt om detta blir så stort som vi har hoppats på.
 

Gårdsfisk

Grundare: Mikael Olenmark Dessalles och Johan Ljungquist.

Vad: Gårdsfisk föder upp arterna rödstrimma, svart rödstrimma och clarias.

Aktuellt: Letar efter nya uppfödare.


Pär Andersson
redaktionen@ja.se

 

Senaste