Med det nya digitala verktyget Easyplan som kommer lanseras i Sverige under 2019 kan snöröjare nu enkelt planera, utföra, följa upp och fakturera sina jobb och samtidigt få tillgång till kartor och relevant information om hinder och liknande. Foto: Tokvam 

2018 firade Tokvam 60 års jubileum, och lika länge har man också jobbat med att göra vintern enklare för skandinaviska snöröjare. Den första snöfräsen byggdes 1958 i företagets grundare, Kristian Tokvams källare och sedan dess har utvecklingen verkligen gått framåt.

– I den digitala tidsåldern är det inte bara fysiska produkter i stål som kan göra snöröjningen bättre, snabbare och enklare. For oss i Tokvam är det viktigt att använda den teknologi som är tillgänglig för att lösa kundens problem på ett stadigt bättre sätt. Detta är bakgrunden för Easyplan, vår nyutvecklade digitala assistent, säger Per Hellman, exportchef på Tokvam i ett pressmeddelande.

Rätt från start

Enligt honom är det inte ovanligt att snöröjare har att göra med hundratals adresser per tur och alla ska ha det på ”sitt” sätt. Det medför en komplex planläggning och en stor mängd information som ska delas med fasta och inhyrda förare. Utöver det kräver kunderna i större och större grad dokumentation på jobbet som ska utföras.

– Till slut ska jobbet faktureras, något som är både tråkigt och tidskrävande med manuella system och gula lappar, säger Per.

Tokvam har därför utvecklat Easyplan som är en digital assistent till snöentreprenören. Till skillnad från andra liknande system har Easyplan enligt Tokvam ett stort fokus på planläggning, delning av information till förare och varning för faror, för att ge bästa möjligheter för föraren att göra jobbet rätt från start.

Se en video på hur Easyplan fungerar här

Relevant information

Genom att ge föraren relevant information som exempelvis vad som ska röjas eller sandas, var snön ska placeras och var brunnslock och liknande finns, vill man ge de möjligheten att spara tid, undvika reklamationer på jobb som inte är rätt utförda samt att man undviker påkörningar genom att man får en varning innan det inträffar.  

Tokvam menar att värdet för entreprenören är att spara tid genom att alla förare har all information för att utföra arbetet i rätt tid och på rätt plats samt att fakturering och dokumentation genereras automatiskt i systemet när man utför arbetet. Genom att undvika att hinder körs på kan man också spara mycket pengar på reparationer.

Det nya systemet Tokvam Easyplan belönades med priset guldaxet under innovationstävlingen på den norska lantbruksmässan Agroteknikk tidigare i höst.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-683 94 62
E-post: bjorn.s@ja.se

 

Senaste