Riksbanken höjer räntan

För första gången på sju år höjer Riksbanken sin reporänta. Från -0,5 till -0,25 procent. Riksbankschef Stefan Ingves säger att det inte är fråga om en inbromsning utan att man släpper lite på gasen.

Stefan Ingves, Riksbanken.

I sitt pressmeddelande skriver Riksbanken att konjunkturen i Sverige är stark

och förutsättningarna är goda för att inflationen ska vara kvar nära inflationsmålet framöver. I takt med att inflationen och inflationsförväntningarna har etablerats kring 2 procent har behovet av en mycket expansiv penningpolitik från Riksbanken minskat något.

 

Andra halvåret 2019 sker nästa höjning

Riksbankens direktion har därför beslutat att höja reporäntan från −0,50 procent till −0,25 procent. Prognosen för reporäntan indikerar att nästa höjning sannolikt sker under andra halvåret 2019. Med en reporänta på −0,25 procent är penningpolitiken alltjämt expansiv och ger därmed även fortsättningsvis stöd åt konjunkturen.

I en chatt skriver Riksbankschef Stefan Ingves att:

- Just nu är det inte fråga om att bromsa utan i ställlet gäller det att något minska trycket på gaspedalen. Vi ser inte en lågkonjunktur dom närmaste åren, exempelvis är arbetsmarkden fortsatt mycket stark.

Osäker takt i framtida höjningar

Takten i räntehöjningarna framöver kommer att anpassas efter hur konjunktur- och inflationsutsikterna utvecklas, skriver Riksbanken. Att inflationen blivit lägre än väntat den senaste tiden illustrerar att styrkan i inflationstrycket är osäker.

Efter 2019 indikerar prognosen ungefär två höjningar per år med 0,25 procentenheter vid varje tillfälle. Återinvesteringarna av förfall och kupongbetalningar i statsobligationsportföljen fortsätter tillsvidare.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 december 2018

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste

Laglöst agerande hotar kolets kretslopp

Sociala medier i all ära. Verkligen. Men det som sprids där med hjälp av en snabb knapptryckning – ja, ibland blir man ju faktiskt orolig på riktigt. Jag undrar ofta om källkritik är någonting som försvinner så fort man läser något på internet, som kan vara skrivet av vem som helst, när som helst och framförallt med vilken skev agenda som helst. Bilder, filmer och påståenden delas hej vilt utan minsta tvekan över sanningshalten. För allting som någon annat har delat är ju sant, eller hur? 

Kommentera