I maj 2018 började de fälla träd på den plats där stallet nu står. Per-Ola Lisjö och dottern Erika är mycket nöjda och förväntansfulla inför att snart stalla in djur och börja mjölka.Foto: Carolina Wahlberg


1960 köpte Per-Ola Lisjös föräldrar gården som ligger i Stora Sundby i Södermanlands län. Då fanns där åtta kor, 25 hektar åker och 50 hektar skog. Under årens lopp har djurantalet ökat och mer och mer mark köpts till och i dag är man uppe i cirka 350 hektar. 

– Vi har haft tur under åren för lämplig mark har blivit till salu runt gården och vi har lyckats köpa. Det har varit en strategi att komma upp i areal. Det här bygget har legat i tankarna i 15 år, säger Per-Ola. 

För 15 år sedan började även dottern Erika Lisjö att jobba på gården efter studierna och har sedan dess varit sin pappas högra hand.  

Hela stallet har en limträstomme och utsidan är klädd med träpanel. Stallet har naturlig ventilation med gardiner och skorsten i taket. När korna andas ska luften tryckas upp. 

Olika delmål

På Böcklinge gård har man i alla tider haft en uppbunden mjölkbesättning. 1998 byggdes den gamla långbåsladugården om till kortbås, och man gick från 60 till 68 kor. För tio år sedan byggde de även ett nytt ungdjurstall för rekrytering. 

– Det var första steget, sedan har vi täckdikat mark, byggt gödselbrunn och förra året byggde vi torksilo för spannmålslagring. Så ladugårdsbygget är det som avslutar alltihopa, säger Per-Ola.

Våren 2016 bestämde man sig alltså för att skrida till verket med det nya mjölkstallet. Och i maj 2018 togs det första spadtaget. 

När Jordbruksaktuellt är på besök strax innan jul väntar montering av inredning. Planen är att börja mjölka i vecka fyra.  

Hur har byggprocessen gått?

– Det har gått bra! Vi har haft kul och det är god stämning, säger Per-Ola. 

Gården gjorde markarbetet själva, men resten har Sjötorps hus haft ansvar för. 

– De hade bra lösningar på mycket och det kändes genomtänkt det som de la fram. Det känns väldigt gediget och de tar ansvar för alla bitar, säger Erika och utvecklar:

– De gjuter allt på plats, så inget förproduceras. De är måna om att det ska fungera i slutändan. Det är väl visserligen de flesta, men det känns som att de har tyckt att det har varit roligt att vara en del av det här projektet. 

Hon och Per-Ola ser bara fördelar med att inte själva vara byggansvariga. 

– Ja, i och med sommarens torka är man väldigt glad att vi inte hade mer på oss, säger Erika.

Hur känns det nu?

– Det är kul att man är framme vid ett mål, säger Per-Ola.

– Men att det känns lite stressigt ska man väl inte sticka under stol med. Det är mycket att tänka på och fundera över. Vad man ska tänka på och vi har mycket djur nu som ska skötas inför det här, säger Erika. 

I och med det nya stallet blir det en fördubbling av djurantalet, från 70 till 160 mjölkande. 

– Det har varit köparens marknad i år som tur är, säger Erika. 

– I början av mars är vi nog uppe i en 120-130 som mjölkar, tror Per-Ola. 

Inredningen i stallet kommer från DeLaval. 

Valet föll på mjölkgrop, en dubbel tia, fiskbensstall. Anledningen till att det blev just grop och inte robot är att de känner att det är mer flexibelt för framtiden och mer effektivt. 

Valet föll på mjölkgrop och en fördel som Per-Ola ser med det är att man kan vara mer flexibel med djurantalet.
– Vill jag bygga till kan jag bygga för 50 eller 100 eller 70 djur, det är flexibelt, säger han.

Två djurgrupper

När de byggde stallet var kokomfort i fokus. Stallet har gummispalt med liggbås med gummimattor.

– Vi har gummispalt där de går mycket. Det är ganska dyrt, men förhoppningsvis ska det löna sig och vara bra för ben och klövar, säger Erika. 

I ladugården kommer mjölkkorna att vara uppdelade i två stora grupper med 64 kor i varje. 

– Kor känner igen varandra upp till cirka 70 stycken. Efter det kan det bli lite rörigt, säger Per-Ola.

– Men vi har inte riktigt bestämt exakt hur vi ska dela upp djuren i grupperna. Det är tur att vi har anställt en tjej som har jobbat i lösdrift så vi kan lära oss, säger Erika. 

Dessutom kommer det att finnas en ”VIP-grupp” med cirka 15 kor. Det kan handla om nykalvade kor som får lite mer utrymme. Tio platser finns också för avskiljningsgruppen där behandling och seminering sker. Här kommer det att finnas låsbara fronter. 

Kalvarna bor i enkelboxar upp till två veckor och sedan flyttar de till gruppboxar om fem djur. Varje box har en egen dörr med utgång till ladugårdsplan, varifrån utgödsling och städning kan ske. 
– Det ska vara enkelt och inget krångligt, säger Erika.

Bra anslutning

Arbetsmiljö och logistik är annat man fokuserat på. 

– Det här med gödseln går åt ett håll, mjölkbilen åt ett håll och foder åt ett håll, säger Erika. 

– Bra anslutning till bete är också viktigt.  Som ladugården ligger nu kan korna ha sina grupper över sommaren också om man skulle vilja det. Vi kan släppa ut djuren åt två håll, säger Per-Ola. 

För att få ihop djur till det nya stallet har de både samlat egna kvigor som de väntat med att seminera och så har de köpt in ett 40-tal nya kvigor utifrån. 

Eget klimat

De har även tänkt till lite extra när det gäller kalvarna som har fått ett eget kalvrum. Där har de sitt eget klimat med en egen ventilation. Det är bra för kalvarna att ha det lite varmare och torrare än korna. 

– Är de i samma stall som korna är det lätt att den fuktiga luften hamnar hos kalvarna som inte kan trycka bort den, säger Erika. 

En finess i kalvboxarna är att det finns luckor i taket att strö ifrån. Allt för att det ska vara enkelt och lättskött. 

Vad kommer det att kosta?

– Det hamnar på runt 100 000 kronor per båsplats. För de pengarna har vi fått bra miljö både för djuren och för oss som jobbar, säger Erika. 

 I de pengarna beräknade på 153 mjölkande är även personalutrymmen och kalvarna medräknande. 

Tanken är att sinkorna ska bo i gamla ladugården under vinterhalvåret.  Från början fanns platser för sinkorna med i stallet också. Men det gick inte att få till på något bra sätt.

Böcklinge gård är en del i M9,5, ett nätverk med nio mjölkgårdar. Nätverket har hållit ihop i tre år och träffas regelbundet och genom det har familjen fått lite tips och råd vid bygget.
– Vi har stöttat varandra genom kriser, vi har haft idéer och vi har bollat med varandra. Det har gett en positiv stämning bland oss, berättar Per-Ola

Pensionsförsäkring i stallet

En finess som Per-Ola har valt ut är utgödsling med självflyt. 

– Jag har lagat utgödslingar sedan jag var tolv år och vill inte hålla på med det något mer, säger Per-Ola som motivering. 

– Sedan är det energisnålt. Förhoppningsvis kommer det att fungera bra, säger Erika.  

Hur ser ni på framtiden?

– Det måste man se positivt på om man gör det här. Jag har satsat min pensionsförsäkring här, säger Per-Ola. 

I dag är avkastningen cirka 10 000 kilo ECM.

– Vi hoppas att produktionen ska ta ett kliv uppåt, säger Erika.

Mycket fokus i det nya stallet ligger på arbetsmiljö. 
– Vi har försökt att få ihop områdena där man ska vara mycket så som sjukboxar, kalvningsboxar, personalutrymmen, kontor, mjölkgrop, foderblandning i ena änden av ladugården, säger Erika. 

Fler som kan

I och med det nya stallbygget har de anställt Antonia Eriksson. Tanken är att de ska kunna anställa ytterligare en person längre fram för att bli ännu mindre sårbara. 

– Det måste vi ha råd med i det här. Det ska vara drägligt för alla. Man ska kunna ta ledigt, säger Erika.

– För att komma hit har man jobbat tolv timmar per dag 360 dagar om året i 20 år, säger Per-Ola. 

– Det är en extra trygghet för 
 

Visste du att…

… nätverket M 9,5, som Böcklinge gård är med i, är de som ligger bakom idén med Arlas sommarmjölk. 

– Vi tycker att det var kul att vi fick igenom en idé i stora Arla, säger Per-Ola Lisjö. 

 

Tips inför nybygge!

Inför ett stort bygge är det bra och viktigt med ett bra kontaktnät tycker Per-Ola och Erika, något som de byggt upp på olika sätt. Bland annat genom bra produktions- och foderrådgivare i Margareta Dahlberg och veterinär Ann Brunberg som har kommit med inspel för att få till ett så bra bygge som möjligt. Samt gänget i M 9,5, det nätverk med andra mjölkbönder som familjen är med i.

 

Böcklinge gård


Stallet: Cirka 32 x 66 meter 
Djurplatser: 153 stycken mjölkkor + ett 50-tal för kalvar. 
Mjölksystem:  Mjölkgrop från DeLaval
Ägare: Per-Ola Lisjö
Anställda: Erika Lisjö och Antonia Eriksson. När de är uppe i full produktion är planen att anställa ännu en person. 
Areal: 350 hektar fördelade på cirka 200 hektar åker och beten och 150 skog. Gården arrenderar även 50 hektar åker och beten.

 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Senaste