Stefan Löfven (S) är Sveriges nya statsminister. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Med 115 röster för, 153 röster mot och 77 som avstod fick Socialdemokraterna och Stefan Löfven statsministerposten, 131 dagar efter valet i september.

– Det har varit en besvärlig process. Jag är glad att vi är i mål, det är bra att vi får en ny regering, sa talmannen Andreas Norlén vid en pressträff efter den tredje statsministeromröstningen. 

Nytt politiskt läge

När Stefan Löfven själv höll sin presskonferens sa han att han tar sig an ansvaret som statsminister, både med ödmjukhet och beslutsamhet.

– I kommuner och landsting är det politiska vardagsarbetet i gång sedan länge och nu är det hög tid att det även kommer i gång i riksdag och regering. Det sker nu och det sker i ett helt nytt poltitiskt läge. 

Välfärd trygghet klimat

Som viktiga uppgifter under kommande mandatperiod nämnde Stefan Löfven. 

– Välfärden ska tillföras stora resurser, sjukvården ska bli tillgänglig för alla, tryggheten ska öka över hela landet vilket innebär fler poliser och en högre kapacitet hos det militära försvaret. Kunskaperna ska bli bättre med både studiero och likvärdiga förutsättningar, jobben ska bli fler, integrationen snabbare, klimatomställningen ska drivas på med kraft. Så reformtakten kommer att vara hög och samarbeten ska sökas brett.

Utan Sverigedemokraterna

– Januariavtalet mellan Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet de gröna och Socialdemokraterna ska genomföras till fullo. Genom den här överenskommelsen får Sverige nu en ny regering som är byggd på samverkan i mitten av svensk politik. Sverige får en handlingskraftig regering som inte är beroende av Sverigedemokratena.

På måndag den 21 januari kommer Stefan Löfven att läsa upp sin regeringsförklaring för riksdagen. Då presenterar han sin nya regering. 

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Senaste

Nya landsbygdsministern behöver tillföra tillit och dialog

En ny landsbygdsminister är på plats med uppdraget att jobba vidare med livsmedelsstrategin. När jag frågar mina medlemmar, lantbrukare och livsmedelsföretagen om de hittills har upplevt effekter och resultat från livsmedelsstrategin blir svaret att det har gått åt motsatt håll. Vad är det för fel som sker på vägen? I många fall är de uppsatta målen till branschens fördel. Men administration och byråkrati försvårar, kontrollavgifterna ökar och tilliten är mindre eller i princip noll enligt de lantbrukarne och företag som jag för dialog med.

Kommentera