Ytterligare höjning för dansk slaktgris

Nästa veckas grisnotering från Danish Crown bjuder på ett nytt rekordhopp. Och noteringen når nu nivåer som inte synts sedan hösten 2017.

 

 

 

 

Danish Crowns notering för slaktgrisar höjs i nästa vecka med 70 danska öre (nästan 1,00 SEK) till 10,30 DKK/kg (14,40 SEK/kg)

På två veckor har nu det danska grispriset stigit med 1,20 DKK/kg (1,70 SEK/kg).

Uppgången med 70 danska öre är den största, enskilda förändringen för Danish Crowns grisnotering på 18 år. 2001 gick den upp 80 öre på en vecka.

- Marknaden för europeiskt griskött har exploderat, säger Lars Albertsen, Danish Crown, till Landbrugsavisen i en kommentar.

Han konstaterar dock samtidigt att det är inte ens två år sedan som de danska grisbönderna hade en notering på 11,60 DKK/kg. Och att det inte är nivån på noteringen som är anmärkningsvärd utan förändringshastigheten.

- Jag tror inte att grispriserna har nått toppen än, men jag vågar inte säga hur mycket mer noteringen ska stiga eller i vilket tempo, säger Lars Albertsen.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 04 april 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Relaterat

Senaste

Jordbruk är mer än förenklade val

Vi producerar ägg hemma på gården. Vi har 14 höns. Eller, det är inte riktigt sant, för ganska många av dem är ju tuppar. Och fyra av dem är faktiskt ankor om man nu skall vara lite petig. Ankor är som höns men värper lite sämre, och äter lite mer. Det känns fantastiskt bra att gå ut och plocka egna ägg till frukost. Eller att föda upp dem på matrester. Jag tror att våra höns har det ganska bra. Men efter några år som äggproducent kan jag också se några svagheter med den småskaliga produktionsinriktningen vi valt.

Kommentera