– Vi har kört nonstopp sedan i tisdags klockan tre på eftermiddagen. I dag torsdag börjar det lugna ner sig och elden är rätt bra under kontroll, berättar Roger Paulsson.  

Varför ville ni hjälpa till?

–  Om det hade brunnit utanför min gård hade jag uppskattat all typ av hjälp. Så det är en självklarhet att man vill hjälpa till när en brand är lös. Jag har kört genom gården i området som är nedbrunnen. Där finns ingenting kvar, förutom ett kommande majbål. Det är ett helt hem som gått upp i rök. Så anledningen är helt enkelt att man själv skulle vilja ha samma hjälp om det händer något.

Bra samarbete

Under släckningsarbetet har ett tiotal entreprenörer kört med vattenfyllda gödseltunnor under dagtid och på natten har de varit runt fyra stycken. Genom gruppsamtal har de hållit kontakten med varandra och organiserat och styrt upp arbetet logistiskt.

– Vi har varit jättesamspelta och det har fungerat bra.

Roger och en anställd har turats om att köra deras ekipage dygnet runt sedan i tisdags eftermiddag, cirka ett 40-tal timmar.

– Vi har använt en Samson gödseltunna med modifierat munstycke. Så jag har kunnat kasta runt 50-60 meter beroende på vinden. Det har varit rätt så långt jämfört med de andra som kommer runt 15-20 meter. Men det har varit bra för när vi kör tillsammans har vi kunnat få till en bred brandgata.

– Jag gjorde specialmunstycket på trekvart i tisdags eftermiddag av lite grejer jag hade liggande som jag tänkte kunde fungera. Och det gjorde det!  

Roger tycker att samarbetet mellan entreprenörerna har fungerat väldigt bra under släckningsarbetet, och överlag med räddningstjänsten. 

Regn i helgen

Under torsdagen kunde två ekipage lämna släckningsarbetet och då valde Roger att göra det, för att hinna med det sista av vårbrukskörningarna hos sina kunder.

–  Jag var ganska hyfsat klar med vårjobben hos kunderna och kände att jag kunde vara borta någon dag. Men nu väntas det regn i helgen, vilket är väldigt positivt, så då vill kunderna ha ut gödsel. Så det blir inget ledigt, men jag kör gärna på när jag känner att jag gjort något bra.

Vad tror du om läget framöver?

– Jag hoppas innerligt att vi går in i en annan vädertyp med mer regn. Annars ser jag en jätteproblematik gällande foder till djuren. Det är mycket värre i dag än för ett år sedan! Det är rejält mycket torrare. Vallarna är en decimeter höga och bara längtar efter regn. Gräset bara står och stampar. Många lantbrukare har tomt på foder nu, så de vill nästan ta ännu tidigare vallskörd än vanligt. Men så växer det inget.  

Så rejält med regn hade hjälpt både den kommande skörden och att få bukt på det sista med branden, menar Roger.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Senaste

Kravet på yrkeslivserfarenheten får aldrig försvinna

I skrivandet stund är det den 1 maj och här på Alnarp har den traditionsenliga karnevalen precis genomförts. I dag har jag spelat fotboll, haft kuddkrig på stocken och utkämpat slaget om Plaskan tillsammans med mina älskade samojeder och de där ändå rätt trevliga skåningarna i andra laget. Och såklart åkt i karnevalståget ihop med det ena konstigare fordonet efter det andra, som det ägnats en vecka åt att för det första få att starta, ryka så mycket som möjligt och låta högre än bilen bredvid. 

Kommentera