Lägre elpriser i sommar

Elbolaget Bixias sommarprognos pekar på elpriserna i Norden som förväntas hamna på i snitt 32 öre per kWh. Det är cirka 40 procent lägre än förra sommaren, då elpriserna var extremt höga.

Foto: Thinkstock

– Den hydrologiska balansen, dvs den samlade mängden vatten och snö i de nordiska magasinen, har stärkts under våren vilket gör att vi har en högre tillgänglighet på vattenkraft. Det i sin tur påverkar elpriset nedåt, förklarar Matina Rosenberg, meteorolog och analytiker på Bixia i ett pressmeddelande.

Våren i år har varit övervägande mild och med stundtals intensiva lågtryck som fört med sig mycket nederbörd och fyllt på de nordiska vattenmagasinen.

– Mellan mars och maj var nederbördsmängden drygt 8 TWh mer än normalt och vattenmagasinsnivåerna steg från ett underskott på minus 20 TWh i början på mars till minus 6 TWh i mitten av juni, säger Matina Rosenberg.

Mer vindkraft sänker priset

Även vindkraftsproduktionen har varit högre den här våren än förra våren eftersom vädret varit ostadigare och det har installerats mer vindkraft i Norden.

– Vid flera tillfällen under våren och försommaren har spotpriserna varit nära noll, det beror på att det har blåst extremt mycket samtidigt som elanvändningen varit låg, säger Martina Rosenberg.

Norden har varit nettoimportörer av el under stora delar av våren, men sedan några veckor tillbaka är vi återigen nettoexportörer i takt med att den hydrologiska balansen stärkts.

– Vi räknar med att vi kommer att vara fortsatt nettoexportörer under resten av sommaren, säger Matina Rosenberg. 

 

Artikeln publicerades tisdag den 02 juli 2019

Kommentera

Läser in facebook-kommentarer...

Senaste