Norsk robot ska underlätta slåttern

En liten smidig självgående robot tror norska forskare kan hjälpa landets lantbrukare att få in höet mellan regnskurarna.

 

Den självgående roboten Thorwald. Foto: Saga Robotics


Det har precis regnat och nya skurar är på väg in igen om bara 3-4 timmar. Ett vanligt väderscenario för lantbrukare på norska Vestlandet, och en situation då den som vill komma ut och slå vallen vackert får vänta på att regnandet gör ett längre uppehåll än bara några timmar.

Allt medan vallen kanske står och blir övermogen och tappar alltmer av sitt näringsvärde.

Med roboten Thorvald, utrustad med slåtterbalk, hoppas norska forskare från Norges Miljø- och Biovitenskaplige Universitet samt Norsk Institutt for Bioøkonomi kunna en lösning som gör det möjligt att slå vallen även under kortare regnuppehåll. Det skriver tidningen Norsk Landbruk.

Den självgående roboten Thorwald är 1,5 meter lång och 1,7 meter bred och driver på alla fyra hjul. Den låga tyngdpunkten bidrar till att maskinen klarar att köra även på branta tegar. Roboten är utvecklad av den norska startup-företaget Saga Robotics, som startade sin verksamhet 2018.

Thorwald har i sommar körts i försök med slåtterbalk på kuperade vallar i trakterna av Bergen på Vestlandet. Robotens färdigheter har även testats i bärproduktion, där den gått i en jordgubbs­odling och UV-behandlat jordgubbar mot mjöldagg. Nästa säsong planerar man utrusta Thorwald för automatisk jordgubbsplockning.

 

Pierre Kjellin
Pierre Kjellin
Tel: 070-781 89 57
E-post: pierre@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste