Gråärt och åkerböna på Årets Kock

Att lyfta lokala livsmedelsproducenter med innovativa livsmedel och mäta smakupplevelsen, det är målet när kockelever bjuder besökare på Årets Kock på gråärt och åkerböna.

 

En av rätterna som serveras under tävlingen är lättrökt korv på gråärt. - Årets kock är ett ypperligt tillfälle att visa upp det innovativa utvecklingsarbete som pågår hos livsmedelsproducenterna i våra regioner, enligt Jesper Lindström på Vreta kluster. Foto: Dackeskolan

Idag går slutfinalen för Årets Kock, SM i professionell matlagning efter gårdagens utslagsfinal. Under dagarna visar Alfred Nobel Science Park och Vreta Kluster i Linköping upp hälsosamma och innovativa livsmedel från livsmedelsproducenter i Örebro och Östergötland. Besökarnas smakupplevelser kommer sedan bli en del av en forskningsstudie vid RHS, restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan.

Lokala livsmedel


– Vi vill visa att det finns alternativ när det gäller innovativ och hälsosam mat och samtidigt lyfta fram våra lokala livsmedelsproducenter i Östergötland och Örebro län, säger Jesper Lindström, temaledare Mat på Vreta Kluster i ett pressmeddelande.

Rätterna som kommer att serveras är bland annat korv på gråärt och hummus av åkerböna, två grödor som tidigare främst använts till djurfoder. Bakom rätterna står kockelever från gymnasiet på Dackeskolan i Mjölby. Gråärtorna kommer från DelMat i Hällefors och från Lokal i Kumla kommer även surdegschips att serveras.

Mäta smaken


Med hjälp av en app kommer besökarnas smakupplevelser att mätas, för att på sikt bli en del av en forskningsartikel där man vill undersöka om vetskapen om matens hälsoegenskaper förändrar smakupplevelsen.

Det är inte bara ett sätt att bjuda på mat och innovation, menar Annika Grälls som är verksamhetsansvarig för mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park, utan också ett sätt att lyfta forskningen runt mat.

– Därför samarbetar vi med forskare vid restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan som vill studera om smakupplevelsen förändras när man förstår matens hälsoegenskaper.

Årets Kock är en tävling för professionella kockar men också en mötesplats för alla som arbetar med, eller är intresserade av mat. Deltagandet blir ett sätt att lyfta fram nya produkter från jordbruket och visa på nya trender på en plats där många från branschen är samlade, skriver Alfred Nobel Science Park.  

– Vi vill driva utvecklingen, stärka våra företag och samtidigt testa olika digitala sätt att få kunskap om konsumenters upplevelser och beteenden, säger Annika.

Vreta kluster och Alfred Nobel Science Park driver båda innovation och affärsutveckling inom de gröna näringarna. Enligt Jesper är samarbetet dem emellan ett sätt att lyfta innovationsfrågor och forskning kopplat till mat och livsmedel.

Årets kock 2019

Tävlingen Årets Kock som äger rum på Annexet i Stockholm, startades 1983 av mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och Tore Wretman

Tävlingen har åtta deltagande finalister varav fyra går vidare till dag två, då en av dem tar hem titeln årets kock 2019.

Temat för årets tävling är förändrade beteenden och samarbetspartners är bland annat Från Sverige, Arla, Spendrups och Svensk fågel.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 13 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste