”Maskinstationer är en viktig kugge i dagens lantbruk”

Roger Paulsson driver en maskinstation i Örmatofta utanför Kristianstad. Han har varit med under de senaste decenniernas utveckling av lantbruket och ser både gott och ont med rationaliseringen. – Jag hade inte startat upp en sådan här verksamhet om jag hade varit 25 år idag. Det handlar om för stora kapital och kapital ska man ha respekt för, säger han.

 

Roger Paulssons största utmaning är att hitta rätt personal. Han tror att familjesituationen ofta är anledningen till att den yngre generationen har svårt att stanna på ett arbete där flexibilitet är ett krav. 
– Vi jobbar efter vädret och det kan vara svårt att kunna hämta på dagis klockan fem varje dag, säger han.
Foto: Pär Andersson


Örmatofta Maskin AB utgår från Roger Paulssons föräldrahem utanför Kristianstad. Företagets kunder finns inom en radie av ungefär fem mil i ett skarvlandskap mellan slättens specialodlingar och områden med mer djur och vallodling.

− Jag började med att köra vallskörd och har plastat ett antal tusen balar genom åren. Det har jag slutat med. Det finns för många aktörer och är ingen ekonomi i det längre. I samma område som jag körde med två pressar i början av 2000-talet finns det kanske tolv pressar idag. Jag slår fortfarande en del gräs, men det hamnar nog mest på nöjeskontot, säger Roger med ett leende.

Idag är de stora delarna i företaget gödselhantering, halmpressning, snöröjning och kalkspridning.
 

Halmekipagen har gjort sitt för i år. Traktorerna på Örmatofta Maskinstation går omkring 1200 timmar om året och livslängden är ungefär 10 000 timmar.

Stora investeringar

Gödselkörningen står för hälften av omsättningen. Roger pekar mot 27-kubikstunnan från Samson som står kopplad bakom en Fendt 939 Vario.

− Vad tror du det där kostar? Om vi utgår från nypris ligger det runt fem miljoner. En ny sådan tunna går på ungefär 2,8 miljoner och traktorn 2,2 miljoner. Det är inte så att det ploppar upp så många konkurrenter i närområdet och börjar köra gödsel precis, säger Roger.

Rationaliseringen av lantbruket sedan han började driva maskinstation har fört med sig både för – och nackdelar, menar han.

− Kunderna är färre och större. Det som är bra är att du ofta har en heldag när du väl är ute hos en kund. Nackdelen är att man kan bli fast hos samma kund i två dagar för att man vill ha allt gjort på en dag. Är man då i en period när alla vill så betor samma vecka och gödseln ska vara ute innan dess, då blir det hetsigt.
 

Fendts traktorer har god komfort vid transporter, tycker Roger Paulsson. 
– Jag aktar mig för att gå in i diskussionen om John Deere eller Fendt, det kivas alltid om det där. Men amerikanskbyggda traktorer är byggda för att släpa en plog på åkern, inte köra på vägar. Jag har provat John Deere och de är också jättetrevliga, men Fendtarna passar bättre för transporter. 

Osäker bransch

I en maskinstation finns mycket bundet kapital, vilket blir extra tydligt med storbalspressarna som rullar bara några veckor om året. Vid investeringar väger Roger därför alltid in ett längre perspektiv.

− Köper jag en Fendt och en Samsontunna vet jag att andrahandsvärdet är ganska bra. Man måste alltid ha med sig totalekonomin. Kommer det in en ny aktör som kör billigare och tar mina kunder, ska jag veta att det alltid går att göra sig av med grejorna. Man ska alltid ha en bakdörr. Om jag skriver på för ett sådant ekipage känner jag mig ändå ganska lugn tack vare att jag vet att det går att avyttra.

Men att det skulle vara ett tryggt företagande att driva maskinstation håller han inte med om.

− Jag har aldrig kunnat presentera en kalkyl för en bank. Det finns inga avtal, så hur skulle jag kunna säga hur många kubik gödsel jag ska köra till nästa år? Samtidigt ligger omsättningen på kunder under en procent. Lantbrukare är en väldigt trogen kundkrets. Men när som helst kan någon prisdumpa sig in på marknaden, så jag anser det inte vara speciellt tryggt och enkelt, säger Roger och fortsätter:

− Jag hade inte startat upp en sådan här verksamhet om jag hade varit 25 år idag. Det hade varit för tungt ekonomiskt. Den första traktorn jag köpte kostade 560 000 ny. Nu är det 2,2 miljoner. Okej, det är inte samma traktor, men ändå. Ibland känner jag att det skenar i den här branschen.
 

Den steglösa växellådan på Fendts Vario-modeller passar i Roger Paulssons verksamhet. 
– Att alltid dra en stor gödseltunna är tufft för en traktor men jag tycker att de håller bra, säger han.

Steglös växellåda

Sin första Fendt-traktor köpte Roger på våren 2002. Då var den tre år gammal. Valet stod mellan den eller en ny John Deere. Den steglösa Vario-växellådan i Fendt-traktorn skulle bli det som avgjorde.

− Den steglösa lådan i den traktorn var något riktigt häftigt när den kom. Det var samma pengar för den begagnade Fendt-traktorn som hade gått 5 000 timmar som för den helt nya John Deeren och jag valde ändå den begagnade.

Steglös växling har sedan dess varit viktigt för Roger.

− När man pressar halm är det fantastiskt. Vi kan maxa hastigheten när det är lite halm och sänka farten när det är mycket halm utan att behöva växla. Med gödseltunnan kommer vi ut på vägarna, trycker i farthållaren och åker iväg. Det finns enorma fördelar, menar han.

− Många tror att jag skaffar ”Rolls Royce-traktorer” för att de aldrig går sönder, men jodå – de här går också sönder, säger Roger och skrattar.

Traktorpulling är ett stort intresse för Roger Paulsson. Han är regerande svensk mästare i Hotfarm 5 700 kg.

”Det är en kick”

Vid vårt besök i Örmatofta är årets halmpressande precis avslutat och Roger ser fram emot ett par lugnare månader i företaget. Sensommarens väder med sol och skurar om vartannat har varit en utmaning.

− Vi lever med vädret och när vi lyckas är det en kick, säger han.

Roger berättar engagerat om sin maskinstation och han trivs bra med verksamheten som den ser ut just nu.

− Maskinstationer är en viktig kugge i lantbrukarnas arbete idag. Det går att ha maskiner själv, det går att få ekonomi i det också men man får ha en viss kvantitet. Jag har inte som avsikt att utöka verksamheten utan känner mig hyggligt nöjd. Jag har nog hittat ganska rätt där jag är just nu, säger Roger Paulsson.

 

Örmatofta Maskin AB

Plats
: Utanför Kristianstad, Skåne
Ägare: Roger Paulsson
Personal: En fast anställd, tre inhyrda ”F-skattare”
Traktorer: Fendt (två 939, en 930 och en 724)
Gödseltunnor: Två Samson PG II 27
Halmpressar: Två Fendt 12130 N, en New Holland BB9090 och en Claas 3200
Spridare (för t.ex. kalk): En Bunning och en Bredal  
Slåtterkross: Kverneland (9 m)

 

Kalkspridningen ökar i omsättning för varje år på Örmatofta Maskinstation.
– Jag gillar nya utmaningar och där ser jag en möjlighet, säger Roger Paulsson.

 


Pär Andersson
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 14 september 2019

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste