AI ska optimera odling i växthus

Effektivare och miljö­vänligare odlings­processer, det är några av målen som Svegro satsar på genom att använda artificiell intelligens (AI) i växthusen. 

 

Målet är att pilotprojektet ska växla upp i stor skala inom kort. Enligt Svegro är projektet en förlängning av deras långsiktiga hållbarhetstänkt. Foto: Svegro 

Svegro satsar på AI för att optimera resursförbrukningen i växthusen. Förutom att få till effektivare och miljövänligare odlingsprocesser, vill de genom denna metod hjälpa till att säkra leveransförmågan och även stärka den svenska ekologiska odlingens position. 

– Innovation- och hållbarhetsarbete finns i vårt DNA. Ekologisk produktion, fossilfri energi, re-­cirkulerande näringssystem med minimal vattenförbrukning och maximalt nyttjande av solens energi är redan på plats, men vi vill göra mer, säger Lisa Lindström, odlingschef på Svegro, i ett pressmeddelande. 

Stärkt konkurrenskraft

Syftet med precisionsodling med hjälp av AI är att anpassa åtgärder och insatser för att alltid få fram samma storlek och kvalitet vid en förutbestämd tidpunkt, även om odlingsförutsättningarna ändras på grund av årstid eller kvalitet på insatsvaror. Även små förändringar kan medföra stora konsekvenser som påverkar leveransförmågan av kvalitetsgrödor i rätt tid, vilket är avgörande för att stärka svensk konkurrenskraft och positionen inom växthusodling. 

– Genom att nyttja vår odlingskompetens tillsammans med den mängd data som AI kan bearbeta och analysera hoppas vi förbättra vår kvalitet ytterligare samt minska vårt svinn och behov av energi, säger Lisa och fortsätter:

– Framtidens odlingsproduktion kommer sannolikt att kombinera odlingsspecialisternas kunskaper med AI och som svensk marknadsledande aktör inom örter och sallad i kruka, vill vi vara med och driva på den utvecklingen.

Unik AI-Metod

Pilotprojektet är en del av Vinnovas satsning ”Starta er AI-resa” som kommer löpa fram till oktober i år. Svegro kommer även ta in konsultbolaget Codon Consulting som har omfattande erfaren­het och kunskap inom AI och maskininlärning.

– Svegro besitter stor odlingskomptens och har i alla år samlat data från sina odlingar, både manuellt och visuellt. Vi förädlar den kunskapen med en ny unik AI-metod som är framtagen just för detta projekt. I stället för att med ögat ha koll på 55 000 kvadratmeter grödor bygger vi en modell som, genom bilddatainsamling, kan bedöma grödornas tillväxthastighet, om grödorna utvecklas enligt plan eller är i behov av åtgärd, säger Erik Fredlund, medgrundare till Codon Consulting.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 019-16 64 60
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades lördag den 30 maj 2020

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste