Populärt att läsa naturbruk på gymnasiet

Antalet förstahandssökande till naturbruksutbildningarna i Kalmar, Växjö och Gamleby har ökat stort. Enligt den preliminära antagningen så mycket som 54 procent.

Intresset för att läsa på naturbruksgymnasium ökar i Kalmar, Växjö och Gamleby. Trots att man på grund av pandemin inte kunnat hålla öppet hus inför gymnasievalet, har rekordmånga sökt. På bilden syns rektor Tova Johansson tillsammans med Christer Olsén och Elias Lilja på naturbruksgymnasiet i Kalmar. 
Foto: Carolina Wahlberg

Hushållningssällskapet Kalmar Kronoberg Blekinge äger de tre berörda naturbruksgymnasierna. Totalt har nästan 500 elever sökt till Naturbruksgymnasiet Kalmar, Ingelstadgymnasiet och Gamlebygymnasiet. Av dessa har 276 stycken satt programmet som förstaval. Det är en ökning med nästan 100 elever, eller 54 procent, jämfört med förra året.

Ingelstadgymnasiet utanför Växjö har störst ökning; 143 sökande jämfört med 83 förra året.

– Det är fantastiskt roligt. Vi har särskilt många ansökningar till naturbruksprogrammets inriktningar lantbruk och häst, liksom till vårt andra yrkesprogram, bygg- och anläggning, säger Katrin Bladh, rektor på Ingelstadgymnasiet, i ett pressmeddelande.

Populärt med skog

I Kalmar är siffran 64 sökande jämfört med 44 stycken förra året. Här har skogsprogrammet har särskilt många sökande.

– Jag tror att det ökade intresset för naturbruk och yrkesutbildningar överlag beror på att många nu har förstått att man kan få jobb direkt, men att man också kan läsa vidare, säger Tova Johansson, rektor i Kalmar.

Läs mer: Från sex till 25 elever

Ökat intresse

Till gymnasiet i Gamleby har 69 elever sökt i första hand, jämfört med 52 stycken i fjol. Här är det hästinriktningen som är populärast. Enligt rektor Sofie Alvarsson har intresset för naturbruksprogrammet haft en stadig uppgång de senaste fyra åren, och hon tror att pandemin kan ha ökat på det ytterligare.

– Intresset för svenska livsmedel ökade efter det att man började prata om att maten kan ta slut. Många förstår nu bättre att här finns gott om säkra arbeten som inte försvinner på grund av corona, säger Sofie Alvarsson.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 08 mars 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste