Nya regler ska motverka livsmedelsfusk

Nu är det svårare att ro i land fusk inom livsmedelskedjan. Den nya livsmedelslagstiftningen som gäller från och med 1 april ska göra det lättare att kontrollera livsmedel på marknaden.

Den 1 april började nya kontrollregler gälla för att motverka livsmedelsfusk. Ändringarna görs för att anpassa den svenska livsmedelslagstiftningen till EU:s nya kontrollförordning. Foto: Mostphotos

I och med april månads början gäller nya regler för livsmedelskontrollen som gör det möjligt för kontrollmyndigheter att göra inköp under så kallad dold identitet. Att livsmedel som finns på marknaden är vad de påstås vara, inte vilseleder konsument eller är skadliga för människors hälsa, kommer därmed bli lättare att kontrollera.

Ett sådant stöd i lagen, att myndigheter kan agera utan att ge sig till känna, har tidigare inte funnits. Men enligt Livsmedelsverkets uppgifter kommer myndigheter nu vid behov kunna köpa in livsmedel för att kontrollera dem och i efterhand informera företaget om kontrollen. En ändring som gäller både vid distansköp som e-handel och vid inköp i fysiska butiker.

– Det här innebär att inspektörerna får ett nytt bra verktyg för att motverka fusk och hitta farliga produkter, säger Alexander Sobestiansky, statsinspektör på Livsmedelsverket, i ett pressmeddelande.

Även reglerna för företagens kontrollavgift som tidigare betalats årligen i förväg, förändras. Enligt de nya reglerna ska varje kontrollbesök betalas i efterhand.

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 07 april 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste