Eniga jordbruksministrar i Bryssel

EU:s jordbruksministrar ger stöd för både handlingsplanen för ekologisk produktion och medborgarinitiativet om förbud mot burhållning. Måndagens jordbruksråd i Bryssel var det första under Sloveniens ordförandeskap.

Janusz Wojciechowski, jordbrukskommissionär och Jože Podgoršek, Sloveniens jordbruksminister. Foto: European Union

När EU:s jordbruksministrar samlades i Bryssel (19/7) så var det för att diskutera den ekologiska handlingsplanen, handelsrelaterade jordbruksfrågor samt frågor kring djurskydd. Det var också det första mötet under slovenskt ordförandeskap och Sloveniens jordbruksminister Jože Podgoršek presenterade det kommande halvårets prioriteringar.

– Vi har några intensiva månader framför oss, men vi ser fram emot de utmaningar och möjligheter som ordförandeskapet i rådet kommer att medföra. Vi är fast beslutna att gå vidare med från jord till bord-strategin, säkerställa hållbara livsmedelssystem och upprätta en långsiktig vision för landsbygdsområden. Dessutom är vi fast beslutna att skapa säkerhet för EU:s jordbrukare genom att slutföra reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken innan vår ordförandeperiod löper ut, sa Jože Podgoršek under måndagens jordbruksministerråd.

Som representant för Sverige var lantbruksrådet Fredrik Langdal på plats tillsammans med EU-ambassadören Torbjörn Haak. Foto: BMEL

Stöd för ekologiskt

På plats från Sverige fanns ingen minister utan vi representerades av EU-ambassadören Torbjörn Haak samt lantbruksrådet Fredrik Langdal. Enligt Fredrik var det över lag balanserade och eniga diskussioner kring frågorna på dagens agenda.

Stort fokus var på handlingsplanen för ekologisk produktion som kommissionen presenterade tidigare i år, där målet är att minst 25 procent av jordbruksmarken i EU ska vara ekologisk till 2030. Både planen samt rådets slutsatser möttes av stöd från ministrarna.

Men en aspekt som togs upp berättar Fredrik, var behovet av att öka efterfrågan på ekologiska produkter genom att öka medvetenheten hos konsumenterna samt att uppmuntra offentliga institutioner såsom skolor att erbjuda ekologiskt. Men även andra aspekter kring planen lyftes.

– Vissa vill som Sverige betona att det är marknaden som utvecklar sektorn, att det är efterfrågestyrt. Andra medlemsstater betonade att vi har väldigt olika startpunkter i olika länder och det diskuterades hur man ska se på det när det gäller kraven på att utveckla sektorn, säger Fredrik Langdal.

EU-länderna gav under måndagen (19/7) sitt stöd för den ekologiska handlingsplanen med målet om att 25 procent av EU:s jordbruksamark ska vara ekologisk till 2030. Foto: European Union

Förbud mot burhållning

Även medborgarinitiativet End the cage age som uppmanar till ett förbud mor burhållning av djur såsom höns, kaniner, gäss, ankor, suggor och kalvar och som har fått 1,4 miljoner underskrifter, diskuterades under rådet. Jordbruksministrarna uttryckte sitt stöd för initiativet men uppmaningar framfördes också till kommissionen att det bör göras en fullständig konsekvensbedömning och att ett finansiellt stöd ska erbjudas för att underlätta en övergång. 

På dagordningen låg också handelsrelaterade jordbruksfrågor och Fredrik berättar att den kanske viktigaste politiska frågan som berördes handlade om vilka krav som kan ställas på import, vilket också rör CAP-reformen.

– Enligt WTO så kan krav bara ställas på varor och inte på hur något produceras. Men här lyfte vissa länder att om det införs för strikta produktionskrav så kan det komma att påverka konkurrenskraften för den europeiska jordbrukssektorn. Därför vill man se någon slags ömsesidighet i de här kraven, säger Fredrik.

Från Sloveniens sida finns också en prioritering under ordförandeskapet gällande biodling där man hoppas att få till nya regler kring ursprungsmärkning på honung.

Sordin på stämningen

Oundvikligen så kom jordbruksministerrådet också att påverkas av den senaste tidens extrema väderförhållanden, såsom som skogsbränderna i Cypern, svår frost i olivproduktionen i Grekland men kanske framför allt de översvämningar som ägt rum i flera av medlemsländerna, berättar Fredrik.

– Det var frågor som såklart berördes och som la en viss sordin på stämningen eftersom det är ganska allvarliga katastrofer i de länderna nu.

 

Deltagarlistan från mötet går att se här

Towe Johnson
Towe Johnson
Tel: 073-925 05 41
E-post: towe@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste