Lantbruksrobot tar över balhanteringen

Det amerikanska företaget Vermeer har utvecklat en autonom lantbruksrobot för insamling av rundbalar på fältet, ett arbete som kan vara mycket tidskrävande. Efter programmering kan roboten samla in upp till tre balar åt gången och lägga de på angiven plats.

Vermeers konceptmaskin "Bale Hawk" kan plocka upp och transportera upp till tre rundbalar åt gången, balar som den själv hittar på fältet med hjälp av sensorer. Bild: Vermeer/Youtube

Utöver maskiner för stubbfräsning, flisning, dränering och entreprenadhar amerikanska Vermeer också rundbalspressar, slåttermaskiner, hövändare och strängläggare i sitt sortiment. Vermeer är också företaget bakom den första självgående rundbalspressen, och nu jobbar man på att utveckla sin produktportfölj inom grässkörd och balhantering ytterligare med den autonoma balsamlaren som går under smeknamnet ”Bale Hawk”.

Företaget har 50 års erfarenhet av rundbalshantering, och den autonoma konceptmaskinen är ett steg i den digitala utvecklingen som ska hjälpa lantbrukare att effektivisera sin verksamhet.

”Bale Hawk” jobbar med sensorer som hjälper roboten att upptäcka balarna på fältet där den plockar upp de på ett skonsamt sätt med hjälp av band som kan mata upp till tre balar upp på lastbäraren. När roboten lastat klart kör den automatiskt till en angiven plats, exempelvis vid utkanten av fältet, för att lasta av balarna.

Björn Schubert
Björn Schubert
Tel: 070-781 89 57
E-post: bjorn@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 29 juli 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste