Uppkopplad bikupa

Vid Linnéuniversitetet i Kalmar har studenter utvecklat sensorer som ska kunna användas i biodling. Tekniken ska hjälpa biodlare att övervaka kuporna digitalt.

Genom ny digital teknik hoppas man på Linnéuniversitetet i Kalmar kunna hjälpa landets biodlare att bättre övervaka sina biokupor. Foto: Mostphotos 

Genom att placera sensorer i bikupan ska man kunna mäta saker som temperatur, luft och binas vikt.

En av studenterna i projektet är Oscar Bergström, som arbetat med tekniken som en del av sitt examensarbete.

– Med den här produkten kommer vi att hjälpa biodlare och bin att överleva och må bättre och dessutom öka produktionen av honung, säger han till SVT Nyheter Småland.

Spara transporter

Fredrik Ahlgren är universitetslektor på Linnéuniversitetet och menar att den här typen av nya smarta digitala lösningar kan komma att underlätta mycket framöver.

– Om man har en bikupa som ligger långt ute i skogen, då sparar man på transporten och du kan ha koll på binas hälsa på ett helt annat sätt då, genom att koppla upp bikupan, säger han, till SVT nyheter Småland.

Skapa app

Just nu håller man inom projektet på att ta fram fler sensorer och en app för att kunna övervaka kupan med hjälp av mobilen. Oscar Bergström hoppas att tekniken kommer att finnas tillgänglig för fler inom de närmaste åren.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 03 augusti 2021

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste