“En innovativ entreprenör som visar att det är både roligt och lönsamt att driva hästföretag”

I mitten på januari delades utmärkelsen Årets Hästföretagare ut för fjärde året. I år var det Margareta Hammarberg på Hammarbergs Gård i Kungsbacka som tog hem priset.

– Det betyder jättemycket. Det är både glädjande och inspirerande att driva ett företag, men det finns också många utmaningar. Så det är här är en bekräftelse på att vi är på rätt väg. Jag är inte klar än med min företagsresa utan den fortsätter, sa Margareta Hammarberg som utsetts till Årets Hästföretagare 2021. Foto: Ludvig & CO

– Det känns jätteroligt och jag är jättetacksam för att få det här priset. Och att ha blivit nominerad, som jag har förstått, av mina kunder känns otroligt roligt, sa Margareta vid den digitala prisutdelningen.

”Inte som alla andra”

Margareta driver tillsammans med sin familj ridskola, med en stor portion nytänk. Verksamheten startade de för 15 år sedan, och familjen har byggt upp företaget från grunden och utvecklat efter hand.

– Vi har små vuxengrupper med max fyra personer i varje. Det som kanske också är lite unikt är att vi har dragit i gång ett klippkortssystem, och att man bokar in sig på pass online precis som man gör på gymmet. Det har gjort så att vi nu har all ordinarie verksamhet på dagtid, säger hon och fortsätter:

– Hos oss kan man också prova på att ha egen häst, då har man en skolhäst som sin egen ett par dagar i vecka och så får man exempelvis åka och tävla. Vi har också inackorderade hästar på lösdrift, och alla hästarna går i vår active stable anläggning. Vi försöker att inte vara som alla andra, utan vi försöker hitta på lite nya grejer hos oss.

Gillar flexibiliteten

Företaget har flera anställda och man jobbar hela tiden med målet att försöka öka omsättningen och stärka resultatet för att kunna investera i ännu bättre hästar, skapa bättre villkor för personalen och att utvecklas så att kunden får ut ännu mer av sin vistelse på gården. På frågan om vad som gör företaget framgångsrikt svarar Margareta:

– Jag tror dels att det är att vi har nischat oss. Vi vänder oss till vuxna och ryttare som kan rida, så vi har väldigt trevliga skolhästar och vi försöker ha bra instruktörer. Med bra instruktörer och bra hästar kommer man väldigt långt. Sen gillar våra kunder flexibiliteten med klippkorten, och att vi har mycket variation på aktiviteter. Det händer alltid något nytt, och det tror jag våra kunder uppskattar.

Utmärkelsen Årets Hästföretagare delas ut av Hästföretagarcentrum, som är ett samarbete mellan LRF Häst, Ludvig & Co, Hästnäringens Nationella Stiftelse samt hästnäringens tre riksanläggningar Flyinge, Strömsholm och Wången. Margareta får ta emot ett utbildningsstipendium värt 50 000 kronor.

Motivering:

Margareta Hammarberg är en innovativ entreprenör som visar att det är både roligt och lönsamt att driva hästföretag. Genom nytänkande och ständig utveckling, hämtar Hammarbergs Gård inspiration från andra branscher och skapar mervärden och effektiva lösningar för både kunderna och företaget. Här erbjuds ett annorlunda, framgångsrikt och uppskattat koncept för kunden som vill utveckla sin ridning.

Hammarbergs Gård har en genomtänkt företagsstrategi med tydliga målsättningar och löpande uppföljning. Med fokus på resultat, personalvillkor och god hästvälfärd är verksamheten hållbar ur ett ekonomiskt, socialt och miljömässigt perspektiv och ett utmärkt exempel på ett företag i framkant.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades torsdag den 20 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Relaterat

Senaste