Nu kör vi, ända in i kaklet!

Krönika: Jag ser tillbaka på det gångna året med stor respekt. Vilket inledningsvis bjöd på ett ganska ”lagom” svenskt väder som bådade för ett gott växtodlingsår, men som i slutändan visade sig ge förbaskat höga priser på insatsvaror, foder, el och diesel bland annat. 

 

Stina Andersson är ny student­krönikör i Jordbruksaktuellt. Foto: Privat

Jag skulle personligen inte säga att jag direkt drabbats av detta då jag pluggar andra året på agroteknikerutbildningen vid BYS i Skara, en sett till lantbrukets nuvarande förutsättningar ganska skyddad miljö. I den miljön har också jag fått möjlighet att lära mig av yrkesverksamma, veterinärer, forskare och universitetsanställda. Min farhåga är att jag inte lärt mig allt, men det är ju just också charmen med de gröna näringarna – det finns alltid mer att lära.

Jag växte upp på en mindre gård på Österlen, där min pappa hade mjölkkor. För cirka två år sedan bestämde jag mig för att det var dags att plugga och flyttade med kärleken upp till Västergötland. Med tanke på min uppväxt är det inte så konstigt jag blev totalt tokig i djur, där framför allt hästar både var och är favoriten. Ett annat intresse hittade jag på mitt första jobb, där jag på ett av Sveriges naturbruksgymnasier jobbade som djurskötare och instruktör i grisstallet. Här väcktes en ny passion: den för framtidens lantbruk och pedagogik. Jösses vad skoj det är att utveckla andra människor och få dem att växa! Jag brinner verkligen för att förmedla min kunskap och framför allt att jag kunde få möjlighet att inspirera eleverna och visa dem allt det fina jag såg och fick av djuren.

Då tror jag att vi berört min absoluta hjärtefråga i lantbruket: framtiden. Med lantbruksintresserade ungdomar och utmaningar som ger möjlighet till utveckling. För framåt ska vi allihop, även i de tider som är kämpiga. Typ just nu. Jag förstår att alla höga priser ger både frustration och uppgivenhet, ändå vet jag att de flesta kommer att ta sig ur detta. Förhoppningsvis med mer än med skinnet i behåll och många gånger kanske även som bättre företagare. 

Prövningar triggar mig, får mig att vilja komma på lösningar och jobba ännu hårdare. Men det gäller att få in lite positiv pepp till alla i branschen också. 

Nu har vi ännu mer ett mål att jobba för, där de som jobbar nära konsumenterna behöver arbeta för att hjälpa de svenska lantbrukarna ur krisen och stötta dem, exempelvis genom att informera om varför livsmedelspriserna i butikerna behöver höjas. Samtidigt bör de svenska lantbrukarna fortsätta göra det de gör bäst, men kanske på lite annorlunda sätt. Jag är helt övertygad om att enda vägen ur krisen är framåt, men att det kanske kräver lite nytänkande. Och till lantbrukarna vill jag säga: ta hjälp, på alla sätt som behövs och är möjliga. Om det så bara är att stötta varandra och komma med idéer så kan det betyda massor för en enskild person.

Hur ser då framtiden ut, tror jag? Jag tror att samarbete får en allt viktigare betydelse, liksom psykisk hälsa, framför allt med en ny generation som vill slå sig in och eventuellt har lite andra krav på sitt företagande. Vi kommer att bli duktigare och finurligare företagare och förhoppningsvis kan man längst ned i kedjan ta sig närmre konsument. Gärna med medföljande utbildning av konsumenterna. Och vad önskar jag av framtiden då? Jo, mitt mål har hela tiden varit att gå ut agroteknikerutbildningen och få ett lärarjobb, för jag vill fortsätta att inspirera, lära, leda och utveckla mina framtida kollegor. Ännu längre fram drömmer jag om en chefspost. Kaxigt kan tyckas, men jäklar vad skoj det låter och oj, vad jag kommer ångra om jag inte provar. Dessutom: ingen minns en fegis!

Stina Andersson

Ålder: 26 år 

Utbildning: Läser andra året till agrotekniker vid BYS i Skara.

Koppling till lantbruket: Uppväxt på mjölkgård.

Hjärtefråga inom lantbruket: ”Framtid, specifikt utbildning och generationsskifte tycker jag är intressant på grund av att det är så komplext”.

Stina Andersson

Artikeln publicerades fredag den 28 januari 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste