M vill se maxtak på elräkningen

Moderaterna föreslår att staten ska kompensera en del av elräkningen om priserna i vinter skenar och uppnår en viss nivå. Förslaget bygger på en modell som används i Norge.  

Moderaterna föreslår ett tillfälligt högkostnadsskydd mot höga elkostnader för hushållen. Foto: Mostphotos

Partiledare Ulf Kristersson menar att hushållen är pressade av både inflation, ökande räntekostnader och svängande elpriser, rapporterar SVT nyheter.  

– Elpriserna slår rekord nästa hela tiden. Vi har fem gånger högre elpriser nu i snitt än 2020. Svårigheterna att planera sitt elpris är stora. Det är få som har timabonnemang och som kan styra sitt elpris den vägen, sa Ulf Kristersson vid en presskonferens idag.  

Enligt Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson riskerar hushållen tredubblade priser i vinter, med upp till 3 kr/kWh i snittpris i Mellansverige och upp till 4 kr/kWh i snittpris i södra Sverige.  

– Då kan staten exempelvis stå för 75 procent för allt som går över 1 kr per kilowattimme. Det kan innebära 6 000 kronor för en villaägare. Hushållen ska veta att vi inte lämnar dem med skyhöga elräkningar, säger Elisabeth Svantesson.  

Moderaterna vill finansiera kostnaden för elprisstödet genom att tillfälligt slopa BNI-justering av biståndet, omfördela pengar från Klimatklivet och genom ökad vinst från Vattenfall. Den totala kostnaden beräknas bli 15 miljarder kronor för en period på tre månader. Moderaterna vill även se över elprisområdenas utformning, särskilt i södra Sverige. 

– Vi är beredda att se över den frågan. Men det innebär inte att vi vill ha högre elpriser i Norrland, utan att vi vill se om det finns utrymme för justeringar, säger Elisabeth Svantesson.  

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 09 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste