Ukrainsk spannmålsexport ökar

Efter avtalen mellan Ryssland, Turkiet och Ukraina så har de första båtarna från Odessa nu lagt ut. Mycket osäkerheter återstår dock.

10 skepp med spannmål har lämnat hamnen i Odessa. Foto: Mostphotos

Det uppges ha funnits 17 till 20 lastfartyg med spannmål i den ukrainska hamnstaden Odessa sedan den ryska invasionen inleddes och stoppade den ukrainska exporten via Svarta Havet.

Efter avtal mellan Turkiet och Ryssland samt Turkiet och Ukraina har Ryssland öppnat för ukrainsk spannmålsexport. Vilket inneburit att de första skeppen har lämnat Ukraina sedan februari.

De första 10 skeppen som lämnat Ukraina har när detta skrivs ännu inte lossats på sina destinationer. Det finns dock analytiker som har frågetecken kring i vilket skick framförallt majsen är efter att varit lagrad i båtar under mer än 5 månader. Det första fartyget som lämnade Ukraina med 26 000 ton majs har dock stött på problem, då köparen i Libanon inte längre ville ta emot lasten på grund av försenad leverans. 

De rapporteras också om att de första två nya lastfartygen har anlänt till Odessa för att lastas. Det uppges finnas 600 000 ton spannmål i Odessas terminaler, framförallt majs.

Erik Brink
Erik Brink
Tel: 070-600 45 48
E-post: erik@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste