Skördeförluster i Italien när floden Po torkar ut

Extrem värme och torka i Italien har lett till att floden Po har börjat torka ut, vilket väntas orsaka stora skördeförluster i områdena runt omkring.  

Det är inte bara jordbruket i Italien som är beroende av vatten från floden Po, utan även industrier och landet invånare. Enligt SVT har runt 40 procent av Italiens ekonomi har koppling till floden. Foto: Mostphotos

Den drygt 650 kilometer långa floden Po rinner genom norra Italien. I områdena runt floden hittas rund 50 procent av Europas risproduktion, och det är exempelvis bara där som risottoris odlas. Runt 30 procent av alla lantbrukare i landet är beroende av vatten från floden, men vattnet i floden har minskat de senaste åren. I år är vattenflödet i floden rekordlågt och ligger på endast 25 procent av vad det brukar vara. Det rapporterar SVT.  

Risodlaren Francesco Bergamasco har odlat ris i området i 45 år men aldrig upplevt en liknande torka. Han hoppas kunna rädda 80 procent av sin skörd, men han berättar att grannar rädda för skördeförluster på upp mot 50 procent.

– Jag är inte orolig, jag är skräckslagen. Om det ska fortsätta så här får vi börja odla andra grödor som bananer och palmer, säger han till SVT.

Han berättar att inköpare nu försöker säkra sina leveranser till hösten, vilket medfört att han erbjuds högre pris för sina produkter.

– Jag har redan fått erbjudanden på mer än 20 procent över normalt pris, säger Francesco Bergamasco.

Enligt SVT är situationen liknande för även bland annat tomat, aubergine och paprika, och bristen på vatten har lett till sämre kvalité. Med brist och stigande priser på råvaror förväntas priserna på italienska livsmedel, som risottoris, vin och olivolja, stiga under hösten.

Isabella Odmark
Isabella Odmark
Tel: 019-16 61 49
E-post: isabella@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 10 augusti 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste