Räntehöjningarna äter upp krisstödet

Riksbanken har höjt styrräntan till 2,5 procent. Något som enligt LRF kommer påverka såväl matpriserna som jordbruksföretagens ekonomi.

Riksbankens höjning av styrräntan skapar utmaningar för landets lantbrukare, Det säger Palle Borgström, ordförande LRF. Foto: Madeleine Rapp

– Det var ingen överraskning, men höjningen får en dramatisk påverkan på jordbruket eftersom jordbruket är så kapitalkrävande. Det gör i förlängningen att maten blir dyrare, eftersom kostnaderna för att producera maten stiger, säger LRF:s ordförande Palle Borgström till Ekot.

Då det är långa produktionskedjor inom lantbruket förväntas prishöjningarna vara synliga i butik efter årsskiftet.

– Vi har redan sett ganska stora höjningar, som dels beror på högre energipriser och en del andra kostnader som har stigit dramatiskt. Nu läggs ökade räntekostnader ovan på det för bönderna, vilket kommer påverka matpriserna. Det kommer inte slå igenom så fort, effekten kommer komma längre fram.

LRF menar också att inflationen och de höjda räntorna har ätit upp det krisstöd som regeringen beslutade om i våras.

– Båda de två räntehöjningarna vi har sett nu under hösten påverkar jordbruket med en kostnadshöjning på 3,5 miljarder kronor på lite längre sikt. Det är lika mycket som det omfattande krisstöd som det beslutades om i våras, säger Palle Borgström.

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 25 november 2022

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste