Matkassen har blivit 20 procent dyrare

PRO:s årliga prisundersökning av matvaror visar att matpriserna ökade med 20 procent förra året. Rapsoljan har ökat mest, med hela 45 procent.

Årets undersökning består av tre undersökningar i en: butiksundersökning, mathandling på nätet för upphämtning i butik och mathandling på nätet för hemleverans. Foto: Mostphotos

 

I årets undersökning har Pensionärernas Riksförbund (PRO) undersökt prisutvecklingen hos 640 butiker över hela landet. Och deras matkasse består av 36 varor som finns tillgängliga i butiker över hela landet. Enligt PRO bekräftar årets undersökning bilden att vi just nu lever i svåra ekonomiska tider, där både mat- och elpriset ökat kraftigt.

”Vi på PRO får dagligen samtal från oroliga pensionärer som bekräftar att det är svårt att få livet att gå ihop just nu”, skriver förbundet i ett pressmeddelande

Årets undersökning består av tre undersökningar i en: butiksundersökning, mathandling på nätet för upphämtning i butik och mathandling på nätet för hemleverans.

Butiksundersökningen visar fortsatt på stora skillnader i pris beroende på var maten köps. Den billigaste matkassen kostade cirka 933 kronor – och den dyraste nästan 1 259 kronor. En prisskillnad på hela 35 procent. När det gäller geografiska skillnader var genomsnittspriset lägst i Skaraborg med 1 078 kronor, och högst i Västerbotten med 1 150 kronor.

De 5 varor som ökat mest i pris

Här är de fem varor som ökat mest sedan föregående års undersökning.

1. Rapsolja 45%
2. Bregott 42%
3. Kaffe 34%
4. Standardmjölk 33%
5. Filmjölk 33%

Läs mer om undersökningen och ta del av hela resultatet

Källa: Pensionärernas Riksförbund

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 23 januari 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste