En dag ur Mickael Levins liv som klövvårdare

Mickael Levin har mångårig erfarenhet av att arbeta med hästar och hovslageri. 2021 sadlade han om och vidareutbildade sig till klövvårdare.

 

Klövvårdaren Mickael Levin från Älmhult i södra Småland i arbete med att verka klövar. Verkstolen skapar både stabilitet och komfort och följer kons naturliga benrörelser. Foto: Privat

Hur kommer det sig att du blev klövvårdare?

– Jag har alltid haft stor passion för djur, framför allt hästar. Efter att ha arbetat med hovvård i många år bestämde jag mig för att anta en ny utmaning och sökte till klövvårdarutbildningen på BYS i Skara. Det innebär också ett annat sätt att arbeta med kroppen. Att arbeta med en verkstol är mer ergonomiskt, berättar Mickael.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Det är att arbeta med djuren och vara nära dem, de läker själen på något vis.

Har det varit svårt att bygga upp ett nätverk?

– Jag har haft en jätteförmån med att ha entreprenörskapet i ryggen. Och så har jag en mentor som backat upp mig med kontakter och med att bygga upp ett nätverk.

Vilken är den största utmaningen?

– Det är att förmedla vikten av god klövhälsa. Även ur djurvälfärdssynpunkt men också för att nå goda produktionsmål krävs det att klövarna sköts om. I grunden tror jag att de flesta förstår att god klövhälsa är viktigt. Men fler lantbrukare skulle kunna lägga lite extra tanke på hur klövarna påverkas av golvunderlag, kotrafik och brister i hygien.

Hur har din nya roll känts hittills?

– Jättebra, hela resan inom klövvärlden och hur väl mottagen jag blivit har varit fantastiskt rolig! Vi klövvårdare är kollegor även om vi arbetar individuellt, vi hjälper varandra.

 

Om Mickael Levin

Ålder: 38

Kommer ifrån: Södra Småland, Älmhult  

Hobby: Hästar, byggde ett nytt stall nyligen 

Hjärtefråga inom lantbruk: God djurvälfärd 

Utbildning: Klövvårdare, BYS i Skara. Examen juni 2022. 

Framtidsplaner: Att jobba vidare med klövhälsa och fortsätta att utvecklas

 

En typisk dag

09:00 Anländer till gården. Brukar ställa upp verkstolen när gårdssysslorna är klara och verka fram till lunch. 

13:00 Lunch

13:30 Fortsätter med eftermiddagens verkning. Nu går tankarna kring om man hinner med en kopp kaffe eller om man ska fortsätta köra på.

16:00 Färdig med klövverkningen om det är cirka 60 kor på dagens lista. Börjar packa ihop och nu börjar arbetet med att säkra smittskyddet genom att tvätta utrustningen.

17:00 Lämnar gården och åker hemåt.

 

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades måndag den 27 mars 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste