Viktigt att jobba fort

ASF. Experter från Italien, Belgien och Litauen menar att Sverige har bra chanser till att kunna bekämpa smittan, men att man måste jobba fort.

ASF-experter från Italien, Belgien och Litauen på plats i Fagersta för att se hur Sverige hanterar smittan och komma med tips och råd. Foto: Jordbruksverket 

I veckan har Sverige haft besök av tre ASF-experter från Italien, Belgien respektive Litauen.

– Det har varit ett väldigt lyckat besök. Vi har suttit ner i dag och de har gett sina slutsatser och en del rekommendationer om hur de tycker att vi ska gå vidare. De gör samma bedömning som vi, att vi har en bra möjlighet att bekämpa smittan och så småningom utrota den. Men de säger samtidigt att man måste göra det ganska så snabbt, säger statsepizootolog Karl Ståhl, under en pressträff.

Innan våren

Enligt experterna är det är viktigt att komma så långt som möjligt innan nästa vår när en ny omgång kultingar föds. Om man lyckas bli av med den mesta smittan innan dess så har man goda förutsättningar.

Genomförda analyser har resulterat i ytterligare fyra positiva fall, totalt 41. Alla har befunnit sig i kärnområdet i en begränsad del.
– Så länge som vi har smittan så koncentrerad så är det såklart väldigt positivt, säger statsepizootolog Karl Ståhl.

– De stegen som är viktiga fram till dess är att kartlägga smittans utbredning på ett väldigt noggrant sätt. Och det är det vi håller på med, med hjälp av jägarna. Vi har kommit en bra bit men det finns fortfarande områden som inte är genomletade. Så det kommer fortsätta nu i helgen och framåt, säger Karl.

Ett par månader

Steg två är avgränsningen av kärnområdet med hjälp av stängsel. Något som Jordbruksverket beslutade om under torsdagen. Experterna menar att det vore bra om stängslet fanns på plats inom de närmsta 2-3 månaderna.

– Så det är ambitionen. När man väl har ett stängsel på plats kommer det att handla om att försöka minska vildsvinstammens storlek, först utanför området och sedan så småningom inne i området, säger Karl. 

Men inne i kärnområdet som då kommer vara avgränsat kommer viruset självt att minska stammen, menar han.

En ungefärlig karta över det område som ska stängslas in (blåa ränder). Källa: Jordbruksverket 

Dialog med markägare

Jordbruksverkets överdirektör Jan Cedervärn berättade att de fått många frågor om stängslingen. Kärnområdet är cirka 100 kvadratkilometer stort och motsvarar ungefär en tiondel av den smittade zonen. Den exakta stängseldragningen är inte helt fastlagd ännu, men det finns en karta som ska ge en indikation om vilket område som berörs. 

– I början av nästa vecka kommer vi ta kontakt med markägare som är berörda för en dialog. Det är viktigt för oss att det här går snabbt. Men vi behöver också göra saker i rätt ordning och ta välgrundade beslut, säger Jan Cedervärn. 

Sverige kommer fortsätta att hålla kontakten med experterna i ASF-frågan.

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 22 september 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste