Han är Årets nötköttsföretagare

Under Köttriksdagen i slutet av förra veckan samlades Sveriges nötköttsproducenter i Malmö. En av programpunkterna var att dela ut priset till Årets nötköttsföretagare.

Mikaela Johnsson ordförande LRF Kött och Henrik Lander ordförande SNP delade ut priset Årets nötköttsföretag till Christian Håkansson på Gunnarsbergs ekolantbruk. Foto: Carina Johansson

Under året har duktiga nötköttsföretagare runt om i landet, vunnit lokalt för att sedan tävla om att bli riksvinnare. I år gick priset till Christian Håkansson på Gunnarsbergs ekolantbruk, utanför Frändefors i Dalsland. 

– Sammantaget så visar vinnaren att fokus på produktionsresultat och djurhälsa skapar en mer lönsam och hållbar produktion, sa Mikaela Johnsson ordförande LRF Kött vid prisutdelningen.

Motivering:

”Årets nötköttsföretagare har fullt fokus på djurens potential för ökad köttproduktion. Genom att arbeta med en välgenomtänkt avelsstrategi med fokus på rekrytering av moderdjur och tjurkalvar för vidareförmedling. Genom att uteslutande använda semin vilket underlättar gårdens djurhantering och avelsplanering samt ökar potentialen för högre produktion. Genom att gården har investerat i flera kalvningsstall vilket har säkerställt en bra start för både ko och kalv. Genom att företagaren har haft ett produktionsfokus har man höjt dräktighetsresultaten de senaste åren. Genom med att ha en inseminerings strategi, att ha de så har man minskat kalvningsintervallen med cirka två månader. Att efter genomgången seminkurs så genomförs i dag samtliga semineringar av den nominerade själv. Genom att arbeta med flera kalvningsgrupper och ett kort kalvningsintervall för att minska smittrycket och genom att med ovanstående strategi och väl genomfört arbete kunna föda upp dikalvar med högre och jämnare avvänjningsvikt.”

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 28 november 2023

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste