maj
23
2024

Klövkurs för dikalvs- och nötköttsproducenter

Kursen ska underlätta för ekologiska dikalvsproducenter att utveckla sin produktion, genom att förbättra klövhälsan hos djuren.

När: 23 maj 9.00-15.30 

Var: Borgvik, Värmland

Kostnad: Kursdagen är gratis men du betalar för maten (fika och lunch)

Det är väldigt vanligt att dikalvsproducenten helt glömmer bort klövhälsa på sina dikor och kalvar. Det är också vanligt att avelstjuren hålls på, för honom, en för liten yta för att hålla både klövar och ben i trim inför betäckningssäsongen.

Program:

9:00 Fika och presentation av dagens upplägg och innehåll

9:30 -12:00 Klövanatomi, ärftligheter av klövproblem, klövhälsa, underlagets- och utfodringens betydelse för klövhälsan. När ska klövverkaren kontaktas och vad kan man göra själv. Vi kommer även gå igenom vad som ska göras för att förbättra klövhälsan i besättningen.

12:00-13:00 Lunch

13:00-ca15:30 Vi är i stallet och klövvårdaren visar klövverkning på några kor. Vi går igenom hur en skruvklöv ser ut och varför det är så viktigt att undvika avel på dessa djur. Ni kommer även få se hur man lägger kloss och bandage.

Föreläsare:

Maja-Lena Främling, produktionsrådgivare med fokus på foder och stallmiljö.

Lilian Graje, yrkeslärare, håller i klövvårdsutbildningen på Biologiska Yrkeshögskolan i Skara. Emma Söderlund, klövvårdare, sidekick på sal och ska visa oss praktisk klövverkning när vi är i stallet.

Anmälan: Senast16 maj, obs! begränsat antal platser. Anmälan görs på Lantbruksråd i Västs hemsida www.lantbruksradivast.se eller till kurser@lantbruksradivast.se (För att din anmälan ska vara komplett behöver vi ha: namn, adress, mailadress, telefonnummer och personnummer).

Frågor: Kontakta Maja-Lena info@lantbruksradivast.se eller 070-207 51 67

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera