Coop satsar på svenska tomater – året runt

Tack vare en ny växthusodling i Frövi några mil norr om Örebro kommer andelen svenskodlade tomater öka markant i Coops butiker.

 

På tio hektar kommer växthuset i Frövi, utvecklat av det svenska företaget WA3RM, årligen producera 8 000 ton tomater. Det motsvarar tio procent av den svenska tomatkonsumtionen. Framöver vill företaget tillsammans med Svenska Odlarlaget bygga flera växthus runt om i Sverige.Foto: Svenska Odlarlaget


Satsningen sker i samarbete med Svenska Odlarlaget och från och med i sommar kommer odlingen stå för en tiondel av svenskarnas tomatkonsumtion årligen. Det kommer att odlas 8 000 ton tomater per år på växt­husets tio hektar. 

Elise Andersson, inköp- & sortimentsansvarig frukt och grönt på Coop Sverige, säger att tomaterna i Frövi kommer produceras på ett resurseffektivt sätt.  Foto: Coop


– Jag är glad att vi på Coop nu kan erbjuda ännu fler svenska tomater i våra butiker, året runt. Tomater som smakar gott, produceras med hög omtanke om miljön och resurseffektivt, säger Elise Andersson, inköp- & sortimentsansvarig frukt och grönt på Coop Sverige, i ett pressmeddelande. 

Växthuset i Frövi är utvecklat av det svenska företaget WA3RM, vars ambition är att utveckla den svenska grönsaksmarknaden genom att bygga flera växthus runt om i Sverige, uppvärmda med restvärme från industrin. I Frövi kommer spillvärme tas från ett intilliggande pappersbruk.

Enligt Magnus Nilsson, vd för Svenska Odlarlaget kommer majoriteten av de tomater som konsumeras i Sverige från länder i södra Europa och norra Afrika. Men med hjälp av växthuset går det att odla svenska tomater året om. 
Foto: Svenska Odlarlaget

– Tomaterna i Frövi värms upp av restvärmeströmmar från industrin, vilket har en bra klimatpåverkan. Tomater består till största delen av vatten. I dag importeras majoriteten av alla tomater som konsumeras i Sverige från länder i södra Europa och norra Afrika, som har jättestora utmaningar med tillgång till vatten. Man ska även ta i beräkning att matsvinnet minskar genom att välja svenskodlat, då de når butik direkt efter skörd, säger Magnus Nilsson, vd för Svenska Odlarlaget.

Satsningen gör det möjligt att få tillgång till närodlade tomater året runt. Något som stärker den svenska självförsörjningen. Satsningen på fler växthus runt om i Sverige skapar utrymme för andra grön­saker på sikt. 

– Det kommer att byggas fler växthus av denna typ i Sverige och vi gör för närvarande beräkningar tillsammans med WA3RM, på fler svenskodlade produkter, så som paprika, spetspaprika, sallader, jordgubbar samt andra spännande grödor, säger Magnus.

 

Årets första tomater från Frövi beräknas finnas i butik i mitten av augusti. Foto: Coop

 

Läs mer: 

”Växthusodling och vattenbruk är sektorer som måste växa” länk - https://q.ja.se/seihZ

 

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades fredag den 19 april 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera