Coop satsar på svenska tomater – året runt
Tack vare en ny växthusodling i Frövi några mil norr om Örebro kommer andelen svenskodlade tomater öka markant i Coops butiker.
Satsningen sker i samarbete med Svenska Odlarlaget och från och med i sommar kommer odlingen stå för en tiondel av svenskarnas tomatkonsumtion årligen. Det kommer att odlas 8 000 ton tomater per år på växthusets tio hektar.
– Jag är glad att vi på Coop nu kan erbjuda ännu fler svenska tomater i våra butiker, året runt. Tomater som smakar gott, produceras med hög omtanke om miljön och resurseffektivt, säger Elise Andersson, inköp- & sortimentsansvarig frukt och grönt på Coop Sverige, i ett pressmeddelande.
Växthuset i Frövi är utvecklat av det svenska företaget WA3RM, vars ambition är att utveckla den svenska grönsaksmarknaden genom att bygga flera växthus runt om i Sverige, uppvärmda med restvärme från industrin. I Frövi kommer spillvärme tas från ett intilliggande pappersbruk.
– Tomaterna i Frövi värms upp av restvärmeströmmar från industrin, vilket har en bra klimatpåverkan. Tomater består till största delen av vatten. I dag importeras majoriteten av alla tomater som konsumeras i Sverige från länder i södra Europa och norra Afrika, som har jättestora utmaningar med tillgång till vatten. Man ska även ta i beräkning att matsvinnet minskar genom att välja svenskodlat, då de når butik direkt efter skörd, säger Magnus Nilsson, vd för Svenska Odlarlaget.
Satsningen gör det möjligt att få tillgång till närodlade tomater året runt. Något som stärker den svenska självförsörjningen. Satsningen på fler växthus runt om i Sverige skapar utrymme för andra grönsaker på sikt.
– Det kommer att byggas fler växthus av denna typ i Sverige och vi gör för närvarande beräkningar tillsammans med WA3RM, på fler svenskodlade produkter, så som paprika, spetspaprika, sallader, jordgubbar samt andra spännande grödor, säger Magnus.
Läs mer:
”Växthusodling och vattenbruk är sektorer som måste växa” länk - https://q.ja.se/seihZ