Hon blev Årets Fårföretagare 2024!

Hanna Forsberg beskrivs som en ung, satsande lammproducent som arbetar för hela branschen, av Svenska Fåravelsförbundet.

Hanna Forsberg blev utsedd till Årets Fårföretagare 2024 av Svenska Fåravelsförbundet. Foto: Privat

– Det är jätteroligt såklart. Det är roligt att få uppskattning för det jobb man gör. Fårsverige är ju inte så jättestort, så det är såklart jätteroligt att få ett pris.

Vad betyder det för dig och din verksamhet?

– Att få ett pris för det arbete man gör blir som ett kvitto på att du faktiskt gör skillnad. Det gör mig jätteglad! Uppmärksamheten gör också att jag syns för fler och förhoppningsvis kommer min Kundkrets att öka ännu mer.

Hanna Forsberg tar emot utmärkelsen. Foto: Einar de Wit

Planerar att utöka

Hanna Forsberg bor strax söder om Linköping och har slaktlammsproduktion med lamning i februari, april och oktober. På gården finns idag cirka 250 tackor med korsningar av finull, finull/dorset och andra korsningar.  Men till hösten ska hon stalla in 450 tackor. På sidan av lammproduktionen arbetar Hanna även som dräktighetsscannare av får.

– Det innebär att jag åker runt i stora delar av Sverige och kör ultraljud på får för att se om de är dräktiga och hur många foster de bär. Det är ett bra hjälpmedel så att fårägaren kan planera både ekonomi, foder och sin produktion framåt. Exempelvis om baggen behöver släppas igen och hur många lamm man beräknas att få.

En av få dräktighetsscannare

Det är brist på dräktighetsscannare i Sverige, och Hanna valde att själv utbilda sig när hon själv inte lyckades hitta någon.

– Vi har en man som kommer från Nya Zeeland varje år som kommer hit och gör ett jättestort jobb. Men han kommer kanske inte komma hit för evigt och är bara här en viss tid på året, men jag finns tillgänglig året runt.

 Men utbildningen i sig innebar en stor investering och en kurs i Skottland, så då valde Hanna att kombinera det med lammproduktionen. 

– Det är ett yrke som kräver mycket med träning för att du ska bli bra på det.

Juryns motivering

Priset Årets Fårföretagare 2024 går till en person som kånkar land och rike runt i buss, dock inte kollektivt. Hon gör vardagen under lamning betydligt lättare för många fårägare och möjliggör för dem att lyckas så bra som möjligt. Med ett alltid glatt humör delar hon med sig av sina kunskaper och för goda erfarenheter vidare mellan gårdarna. Besättningen hemma på gården växer och vi önskar dig ett stort lycka till. Grattis Hanna Forsberg!

Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera