Arla prisas för hållbarhetsersättning

Arlas hållbarhetsersättning vinner Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling år 2024.

Svensk Kooperation anser att Arlas initiativ där medlemmarna får betalt för sitt hållbarhetsarbete, är en fungerande affärsmodell som sätter medlemmen i centrum. Foto: Carolina Wahlberg

Hållbarhetsersättningen från Arla är ett tillägg på böndernas mjölkpris som ska uppmuntra och finansiera klimat- och miljöarbetet på gårdarna. Enligt Svensk Kooperation bidrar ersättningen till att möjliggöra för medlemmarna att genomföra de mest effektiva, genomförbara och kostnadseffektiva åtgärderna för att minska sina klimatutsläpp.

Anna Karin Hatt, ordförande i Svensk Kooperation (även vd och koncernchef LRF) säger att Arlas modell är ett konkret exempel på hur kooperativa företag kan ta samhällsansvar. Foto: Madeleine Rapp

–  Arlas hållbarhetsersättning är ett konkret exempel på hur kooperativa företag tar samhällsansvar, jobbar långsiktigt och gör det möjligt att genomföra den hållbara omställningen på ett lönsamt sätt. Många kooperativa företag har tidigt tagit täten när det gäller ansvar för en globalt hållbar utveckling och vår gemensamma miljö. Arlas hållbarhetsersättning, där medlemmarna tillsammans i det kooperativa företaget uppmuntrar och finansierar den gröna omställningen på gårdsnivå, är ett bra exempel på hur kooperation kan bidra med konkreta lösningar på lantbrukets och samhällets utmaningar, säger Anna Karin Hatt, ordförande i Svensk Kooperation, i ett pressmeddelande.

Byggt upp databas

De senaste åren har Arlabönderna byggt upp den största klimatdatabasen i mejerivärlden. Vilket har gett kooperativet vetenskapligt verifierade data om vilka åtgärder som ger störst klimatnytta på gårdarna.

Cecilia Kocken, vd Arla Sverige är stolt över att Arla tilldelas priset. Foto: Arla

– Vi är superstolta över att få årets pris för kooperativ utveckling för arbetet med att utveckla vår hållbarhetsersättning. Hela värdekedjan måste ta ett större ansvar för att vi har ett svenskt jordbruk som är hållbart – både miljömässigt och ekonomiskt. Nu utvecklar vi affärsmodellerna som gör det möjligt! Att vi är ett kooperativ som ägs av bönder är en otrolig styrka i det arbetet, säger Cecilia Kocken, vd Arla Sverige som får medhåll av Inger-Lise Sjöström, mjölkbonde och styrelseledamot i Arla.

– Det är inte alltid lätt att vara först med något. Jag är stolt över att vi nu är 8 000 mjölkbönder från sju länder som gör klimatberäkningar på våra gårdar och tillsammans har fattat beslut och infört en ersättningsmodell som ger ett ekonomiskt incitament för att vi ska kunna nå de klimat- och miljömål vi sätter upp. Vi bönder kan inte ta alla kostnader för omställningen till ett hållbart livsmedelssystem. Arlas modell gör det möjligt för alla delar i kedjan från gård till konsument att bidra, säger Inger-Lise Sjöström.

Pris för kooperativ utveckling

Svensk Kooperations pris för kooperativ utveckling delas ut till en insats som främjar den kooperativa utvecklingen i Sverige. Svensk Kooperation vill genom priset uppmärksamma de initiativ som görs runt om i landet som utvecklar det kooperativa och ömsesidiga företagandet och utgör goda, inspirerande exempel. Tidigare års vinnare är nätverket Värmländsk Kooperation, SLU:s kooperationskurs, Mikrofonden samt Norra Skog.

Madeleine Rapp
Madeleine Rapp
Tel: 073-632 89 97
E-post: madeleine@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 15 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Slutpriserna för skörd 2023 - inklusive efterbetalningar

Nu är nivån klar för alla aktörers efterlikvid som är med i Jordbruksaktuellts prissammanställning över slutpriserna för leverans i skörden 2023 inklusive efterbetalningar. En lägre skörd än 2022 och med stora kvalitetsproblem blev utfallet för skörden 2023. Samtidigt föll de globala spannmålspriserna och drog med sig de svenska priserna.  Foderspannmål och oljeväxter var de som stack ut med de högsta prisnedgångarna jämfört med 2022.

 

Kommentera