Ta inte med dig växter från semestern

#PlantHealth4Life är en kampanj som just nu pågår i 22 länder i Europa. Syftet är att skydda växter mot olika skadegörare som kan spridas genom handel och resor.

Om nya växtskadegörare sprids och får fäste i nya länder kan de orsaka stora ekonomiska och miljömässiga förluster. Foto: EFSA

Från Sveriges håll är Jordbruksverket med tillsammans med EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet, EFSA. Totalt deltar 22 länder i kampanjen.  

– Här har kampanjen extra fokus på de skadegörare som kan göra stor skada om de kommer till Sverige. Exempelvis den japanska trädgårdsborren som angriper äpplen, päron, rosor, ja i stort sett alla växter. Skalbaggarna samlas i grupper och kan äta träden helt kala. Japansk trädgårdsborre finns i dag i Japan och Nordamerika men har även hittats i Italien och Schweiz, säger Henrik Alsterbo, handläggare växtskadegörare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Stora ekonomiska förluster

Växtskadegörare orsakar förluster av livsmedelsgrödor globalt till ett värde av 2 300 miljarder kronor varje år. Xylella fastidiosa är ett exempel på en bakterie som drabbar oliv – och citronträd. Den har etablerat sig i södra Europa och kan ge produktionsförluster på 60 miljarder om den får spridning i EU.

Kampanjen PlantHealth4Life jobbar för att uppmärksamma alla hur vi tänker när vi hittar växter vi gillar när vi är utomland, eller köper in växter från länder utanför EU.

Fakta: De viktigaste budskapen

• Om du blir förälskad i en exotisk växt utomlands, fota den gärna men ta inte med den hem.
• Köper du växter på nätet från länder utanför EU ska du se till att de har sundhetscertifikat. Skadedjur och sjukdomar kan följa med växterna om de inte har kontrollerats noga.
• Berätta gärna om växternas betydelse för dina och andras barn. Då skapar vi nya generationer av växtskyddsambassadörer.

Källa: Jordbruksverket

Carolina Wahlberg
Carolina Wahlberg
Tel: 019-16 61 35
E-post: carolina@ja.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 29 maj 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera