Väderstad presenterar kostnadsfritt verktyg för utsädesmängd

Väderstad har släppt en onlinekalkylator för utsädesmängd som gör det möjligt för lantbrukare att hitta rätt utsädesmängd för sin specifika gröda. Men även konvertera mellan utsädesmängd och utsädesantal.

 

Väderstads nya onlinekalkylator för beräkning av utsädesmängd finns för att hjälpa lantbrukare nå sina mål. Foto: Ausrine Öhrström


Kalkylatorn för utsädesmängd finns tillgänglig på Väderstads hemsida, men den kan också användas i fält på mobila enheter som telefon eller iPad. I kalkylatorn kan lantbrukare antingen rikta in sig på den faktiska utsädesgivan i kg/ha (utsädesvolym), eller mål sätta antal plantor per m2 (utsädesantal), skriver Väderstad i ett pressmeddelande.

I kalkylatorn finns nio vanliga grödor tillgängliga. Där är standardvärden redan ifyllda för vikt på tusen korn och grobarhet. Det går även att manuellt ange alla värden för specifika frön. Att ange värden för beräknade grobarhetsförluster och effekter på grobarheten på grund av faktorer som väder, förhållanden och skadedjur är också möjligt. Man behöver ange fältstorleken i hektar.

När all data angivits presenteras en beräknad utsädesmängd. Det går även att växla mellan det metriska och imperiska systemet.

– Vi tror att vår nya kalkylator för utsädesmängd kommer vara till nytta för många lantbrukare och hjälpa dem beräkna utsädesmängden de behöver för att nå sina mål på sina fält. Eftersom du kan ange all data manuellt, är det ett utmärkt verktyg för att hjälpa lantbrukare med alla typer av grödor och förhållanden, säger Gunnar Blackert, Vice President Drills, Product & Development på Väderstad.

Den nya kalkylatorn för utsädesmängd går att hitta här:  https://q.ja.se/iibCC

Ausrine Öhrström
Ausrine Öhrström
Tel: 019-16 64 64
E-post: ausrine@ja.se

 

Artikeln publicerades tisdag den 11 juni 2024

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera