Timberjan - liten maskin som klarar stora jobb

Senaste prototypen av kombimaskinen Timberjan i arbete, här i skördarutförande. Foto: Timberjan AB

Jan Eriksson, som utvecklade maskinen "Skogsjan", ska snart börja tillverka sin nya kombimaskin "Timberjan" i jämtländska Strömsund. 8-tonnaren Timberjan ska kunna lasta upp till 10 ton.

Redan sommaren 2006 presenterade, mannen bakom engreppsskördartekniken, Jan Eriksson, kombimaskinen "Timberjan". Då hade han ägnat tre år åt att utveckla maskinen tillsammans med ett företag i Ljungby.

Det speciella med Timberjan är att maskinen är både lätt, går på speciellt utvecklade boggiband och att den enligt företaget (som heter Timberjan) lastar lika mycket som en dubbelt så stor maskin.

Liten kan lasta mycket

Timberjan väger 8 ton, men klarar ett timmerlass på tio ton. maskinen är bara 2 meter bred. Den ska även säljas som enbart skotare eller skördare.

Företaget Timberjan planerar att tillverka den nya skogsmaskinen i Strömsund i norra Jämtland, där även ett annat företag i branschen, Engcon, har sitt säte.

Finansiärer till projektet hittade Jan Eriksson efter att ha satt in en annons i Dagens Industri. Finansmannen Per Stjernström nappade och samlade i sin tur ihop ett gäng småföretagare från trakten.

Ser Strömsund som lämplig plats

De nya ägarna ser Strömsund som en lämplig tillverkningsort:

- Vi ska utnyttja företag som redan finns i bygden, säger den nytillträdde vd:n Martin Jakobsson till Östersundsposten.

På industriområdet i Strömsund, där cirka 1000 kvadratmeter lokaler reserverats, finns bland annat företag som sysslar med plåtbearbetning, svetsning och skärmaskiner.

Pierre Kjellin

pierre@skogsaktuellt.se

Artikeln publicerades onsdag den 23 januari 2008

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Traktorers utveckling och funktionerna vi inte tänker på att vi använder

Krönika: Sedan den första traktorn började att tillverkas i slutet på 1800-talet så har maskinen utvecklats på många olika sätt för att följa med utvecklingen i de agrara näringarna. Självklart i framför allt motoreffekt och växellådor men samtidigt har även ett intensivt arbete pågått med olika funktioner för att förbättra förarkomfort, effektivitet, säkerhet och design.

 

Kommentera