GMO-raps kvar i tio år

I Skåne har plantor av GMO-raps hittats i fält, tio år efter försöksodlingar med GMO genomförts på fältet.

Trots att alla rekommenderade åtgärder genomförts vid odlingen har det under tio års tid hittats genmodifierade rapsplantor i fältet varje. Studierna har genomförts av forskare på Lunds Universitet.

 

Det har inte odlats någon raps på fältet sedan försöken med raps tolerant mot glyfosat har genomförts. De rapsplantor som har hittats i fält har tagits in och testats och av de plantor som vid test visats vara toleranta mot glyfosat var alla genmodifierade. Antalet plantor som hittats i fält motsvarade antalet 100 plantor per kvadrat.

 

 – Man vet att raps har frön som kan överleva länge i jorden, men resultaten är oväntade eftersom man har gjort allt man ska för att få bort dem. Och det finns inga andra studier som har visat så här lång överlevnad av GMO-avkommor, säger växtekologen Tina D´Hertefeldt vid Lunds universitet, huvudförfattare till studien som publiceras i Biology Letters till Chemical.net i en kommentar.

Artikeln publicerades fredag den 04 april 2008

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Det är kunden som betalar

Krönika: Har du under senaste åren hört uttrycket ”Pricing power”, eller prissättningskraft på svenska? Det handlar om företag som har möjlighet att höja priserna utan att tappa marknadsandelar. I tider av inflation har begreppet aktualiserats då möjligheten för företag att föra över högre produktionskostnader på konsumenterna påverkar inflationens utveckling över tid. Hur står det till med lantbruksföretagens prissättningskraft?

 

Kommentera