GMO-raps kvar i tio år

I Skåne har plantor av GMO-raps hittats i fält, tio år efter försöksodlingar med GMO genomförts på fältet.

Trots att alla rekommenderade åtgärder genomförts vid odlingen har det under tio års tid hittats genmodifierade rapsplantor i fältet varje. Studierna har genomförts av forskare på Lunds Universitet.

 

Det har inte odlats någon raps på fältet sedan försöken med raps tolerant mot glyfosat har genomförts. De rapsplantor som har hittats i fält har tagits in och testats och av de plantor som vid test visats vara toleranta mot glyfosat var alla genmodifierade. Antalet plantor som hittats i fält motsvarade antalet 100 plantor per kvadrat.

 

 – Man vet att raps har frön som kan överleva länge i jorden, men resultaten är oväntade eftersom man har gjort allt man ska för att få bort dem. Och det finns inga andra studier som har visat så här lång överlevnad av GMO-avkommor, säger växtekologen Tina D´Hertefeldt vid Lunds universitet, huvudförfattare till studien som publiceras i Biology Letters till Chemical.net i en kommentar.

Artikeln publicerades fredag den 04 april 2008

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Vad är en agronom?

Krönika: Sommarkänslan kom till Uppsala med dunder och brak, likaså gjorde examen. Agronomekonom var ingen titel som var given i mina yngre år. I mina umgängeskretsar hemifrån eller i andra konstellationer, utanför lantbruket, är det förvånansvärt få som vet vad en agronom är, inte minst gör. Det är synd, med tanke på vilket brett spann de fem inriktningarna täcker; ekonomi, mark- och växt, livsmedel, husdjur och landsbygdsutveckling. I ärlighetens namn hade jag till en början svårt att formulera en bra förklaring för de frågvisa i min närhet, och vilka jobb en agronom kan få beroende på vilken väg denne tar. 

 

Kommentera