Danskt dricksvatten testas för pesticidrester

Danska tester av grundvatten visar på en ökad förekomst av pesticirester i vattnet. Nu införs utökade tester av dricksvattnet.

Glyfosat är det vanligaste bekämpningsmedlet i Danmark och analyser visar nu att förekomsten i grundvattnet har ökat. I 9 av 635 prover hittades rester av glyfosat som låg över gränsvärdet. För att garantera ett bra dricksvatten har nu danska myndigheter bestämt sig för att utöka kontrollen av dricksvattnet med tester av glyfosat och AMPA, som är en nedbrytningsprodukt från glyfosat, skriver Maskinbladet. Anledningen till att man ser en ökad förekomst av glyfosat skall också utredas. En orsak som diskuterats är att man kan ha besprutat för nära brunnar och nu föreslår den danska regeringen en sprutfri zon på 25 meter vid dricksvattenbrunnar.


Jordbruksaktuellt
Tel: 019-16 61 30
E-post: redaktionen@ja.se

Artikeln publicerades måndag den 24 januari 2011

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste

Intensiv period för landets superhjältar

Krönika: När jag får frågan vilken årstid som är min favorit har våren alltid varit mitt självklara svar. Våren är den årstid som alltid legat mig närmast hjärtat. De som känner likadant gör säkert det på grund av att dagarna blir längre, att fågelsång kan höras från tidig morgon till sen kväll och på grund av att naturen återigen börjar ta färg. Men även fast jag också uppskattar fågelsång och långa, soliga dagar så är inte det anledningen till att jag tycker att våren är extra speciell. 

 

Kommentera